Jag gör vad jag kan för att bevara demokratin och varje människas integritet, gör du?

http://www.val.se/europaparlamentet_2009/

http://www.piratpartiet.se/


Spana in den sista bilden på den här sidan:
http://www.piratpartiet.se/partiet/medlemsstatistik

LyckisenJag har ju inte uppdaterat om Lyckisen på ett tag. Hon är pigg och glad och går i hagen. Fortfarande lite lite svullen i benet, men det kanske aldig försvinner. Vi ska på återbesök på torsdag.

Tävling i Troentorp

Jag blir så less. Tävlingen igår blev ganska misslyckad. Hästen var skostokig på framridningen. Ingenting fungerade. Jag fick inte ta henne i munnen, jag fick inte göra tillsittningar och absolut inte driva. Det var mest hopp och skutt av allting. Underlaget var dessutom riktigt illa, bitvis var det halt och bitvist var det mycket djupt. Nåja...

LB:2, 65%, femte placerad (6 placerade). Hästen gick förvånantsvärt bra med tanke på framridningen, missade första halten men annars satte vi allting. Fick positiva kommentarer men ändå massa sexor? Fattar ingenting... Såg ekipage som kom före mig som jag inte förstår varför, men men. Så kan det vara.

LA:3, 57% (vet ej var). Debut i LA. Denna gången stämde kritiken "Tappert kämpat på fin häst som får spel....) Nähä?? Mellantraven, en trav volt och ena serpentinerna i galopp var bra, resten dampade hästen bort. Hon fick två riktiga utbrott, ett i en galoppfattnnig och ett i en travvolt, då började hon bocka och fara iväg i fel riktning. Upptäckte efteråt att hästen hade en stor sten i hoven! Inte ett dugg konstigt att hon var tokig och dampade som bara den, det måste gjort jätte ont. Stackars plutta. Förbannar mig själv för jag inte tittade efter, men å andra sidan är det inte ovanligt att hon är vild så sten i hoven är  (tyvärr) inte det första man tänker på...

Två år idag.

Det går fort när man har roligt!Älskar dig

Länktips:

Här kan man se tävlingsritter ända tillbaka till 1986! Inte för att de red så bra på den tiden har jag förstått... Men man kan se Lussan och Walk on Top, Bonfire m.fl i bra kvalité. Roligt för mig eftersom jag var mer intressarad av ridskolehästar än värdcupdressyr på den tiden ;). Perfekt uppladdning inför morgondagens tävling, massor av inspiration ;).
http://topdressage.tv/

Träningsgenomgång

I lördags tog jag och Ella oss en riktig riktig genomkörare. Hon var väldigt knepig i början, totalt stel över ryggen och sprang mest och snubblade på sig själv. Gjorde mycket övergångar och flyttade sidvärts på volt, efter hand blev hon bättre men var fortfarande lite loj. Red då halt-trav-halt utmed fyrkantsspåret och vips- så var hon laddad till max!

Tränade lite bakdelsvändingar vilket inte gick speciellt lysande, antingen stannar hon upp, eller så snurrar hon runt alldeles för fort. Hon försöker helt klart komma undan arbetet men det blev lite bättre efterhand. Hon får hellre stanna upp än bara rusa sig genom. Övergick sedan till att rida skänkelvikningar, de var ganska bra men hon tappade framåtbjudningen lite grann - men eftersom de trots allt var bättre än det senaste passet brydde jag mig inte så mycket om det. I galoppen arbetade vi med 10 m volter och förvändgalopp. Den förvända galoppen var riktigt bra när jag håller ordning på allting.

Avslutade med att göra ett par byten, denna gång bytte vi genom att rida på en åttvolt, vilket fungerade mycket bättre än att rida halvt igenom. De var rakare och mer i balans.

Överlag var hon bra men när hon är så laddad blir hon lätt för hög i nacken och släpper ryggen, jag måste verkligen vara nogrann med att inte låta henen springa iväg.

________________________

I söndags tog vi ett lugnare pass. Fokuserade på att ha henne lite rundare i formen. Hon var lite matt, vilket inte är så konstigt. Hon var bättre under uppvärmningen än dagen innan, om jag bara sitter i rätt position så spårar hon fint. Måste passa så att hon inte puttar in rumpan för mycket i vänster varvet, det löser jag bäst genom att bara konsentrera mig på att framdelen går på rätt spår och inte flyter ut. Då fungerar det fint. I traven red jag på med mer tryck, utan att hon blev för hög. Red lite skänkelvikningar - fyra steg åt sidan - fyra steg framåt med tryck - fyra steg åt sidan. Fungerade jätte bra!Galopparbetet inledde jag med att rida 10 m volter och skrittövergång när vi kommer mot staketet, sedan fram i trav och ny galoppfattning. Det fungerar väldigt bra på Ella. Jag har kommit på mig själv att slarva med galoppfattningarna från trav igen, så jag la mycket vikt på dem under detta passet. Hon spårade även bättre på raka spår detta passet. Red lite förvänd galopp men det märktes att hon var trött då den inte var lika på som i lördags.
Bakdelsvändingarna var bättre - gjorde dem utmed spåret. Trampade runt bättre men blev lite spänd och hög i nacken.

Det känns lovande inför nästa helg och tävlingarna i Troentorp. Målet är minst 65% i LB och minst 60% i LA. Inser att det är högt uppsatt mål i LA men man måste ju satsa. Sedan beror ju allt på vad hon är på för humör - kan få allt från 50% om det inte vill sig ;).

Visst är de förbaskat lika?

Eller är det bara jag?

Helghelghelg

Härlig helg!

Igår grillade vi med lite vänner. Mums! Kvällens aktiviteter gjorde att morgonen har varit lite små seg. Sambon begav sig mot den kungliga huvudstaden när natten började gå över till morgon för att titta på SM-finalen i Innebandy senare idag. Det innebär att jag ha en hel dag till att göra bara vad jag vill. Har städat lite nu och håller på att tvätta alla vinterjackor så de kan hängas undan. Om en timma blir det middag och världcup-final i hoppning.

I eftermiddag ska jag ge mig av till stallet och rida Ella, ska även ta en lång promenad med Lyckis. Ska ta ett ryck i trädgården också, klippa ner de sista buskarna, räfsa och klippa gräset. Det ska bli riktigt trevligt i det här vädret!

Film

Spana in mitt och ellas spända travprogram i Laholm:

http://www.youtube.com/watch?v=yykFwHzNRlE


Första dagen i hagen på några veckor!

Jag hade ett dussin bilder till men de föll bort när jag förde över dem till datorn. Just nu är stubinen fruktansvärt kort....

Gårdagens ridning

Igår tog jag och Ella en riktig genomkörare. Fokuserade på att gymnastisera vänster bak. Framdelsvändningarna fungerade bra men nu protesterade hon vid bakdelsvändningar, det visar i alla fall att det går framåt. Arbetade mycket med att växelvis flytta in och ut bakdelen på volten i trav och galopp. Försökte rida på raka spår men det gick så där. Lekte lite med att flytta bogarna på långsidorna för att stärka henne, svårt dock för hon blir gärna för överambitiöst.

Gjorde även ett par byten, mycket okomplicerat även om de förståss fortfarande är mycket på dubbla spår, men det var ju faktiskt bara andra gången vi försökte.  Avslutade med ett par skänkelvikningar som faktiskt var riktigt bra. Jag börjar med en volt för att se så jag har henne på ytterhjälperna, sedan går jag in i skänkelvikningen. Känenr jag att jag tappar stödet på ytterhjälperna lägger jag bara en ny volt.

Det går framåt!

Utmaning

Jag skriver 46 ord i minuten. Hur många skriver du?
http://swedish-speedtest.10-fast-fingers.com/


Ella dressyrhästen:

Förvisso gamla bilder, jag ska verkligen försöka få med någon och fotografera lite nytt snart!Fyra ord sammanfattar gårdagen:

Lycka är sämre igen.

Programridning, Ellas första LA.

Här kommer en liten rapport från gårdagen:

Ella var rejält spänd inför LA:1 men vi tog oss genom programmet med jämna betyg förutom ryggningen som vi fick 4 på (nähä????? ). Slutade på drygt 65%.

Inför LA:3 blev hon lite mer avslappnad på framridningen men när vi kom in på banan spände hon till rejält och började studsa rundor för att sedan backa i en hastighet få hästar kan. Nåja, vi inledde med en mindre smickrande inridning med en blandning av alla möjliga spårningar och takter, därefter gick travprogrammet hyffsat bra. Fick dock 4 på skritten för jag blev arg på henne när hon inte skulle gå frarm, sedan missade vi också första galoppfattningen och fick 4 på den med. Gladast blev jag för den ökade galoppen där vi fick 7!! Vi har nog aldrig lyckats öka så mycket hemma utan att rumpan åker in eller att hon börja bocka. Slutade på drygt 59%, helt ok.

Älskade lilla snälla häst


Lyckis var lugnare i natt, men så har vi också våra hemliga knep ;). Hon har snäll igår kväll när vi var ute och gick, hade stått snällt i sjukhagen också, hoppas hon låter bli att gräva fortsättningsvis också. På djursjukhuset fick hon ju antibiotika och smärtstillande intravenöst men här hemma får det intramuskulärt respektive i munnen. Innan har hon alltid varit jobbig att spruta och ge medicin men igår var hon hur snäll som helst. Hon sa inte ett ljud när jag satte kanylen, annars brukar hon alltid hoppa till lite och inte vilja att man ska pilla mer. Likadant med metacamen, hon bara gapade snällt och tog medicinen, innan har hon gjort allt som står i hennes makt att slippa. Hon har nog börjat vänja sig vid alla möjliga konstiga behandlingar vid det här laget.

I morse kom jag till stallet innan de hade fått frukost, men hon följde snällt med mig ut på en promenad och var lite lugnare igår. Vi stötte också på fyra älgar som var spännande men de var ju räddare för oss än var vi var för dem så det gick bra. Tillbaka i stallet ställde jag in henna i boxen och gick ut, hon sparkade ett par gånger i boxdörren för att tala om att hon ville ha mat men sen var det tyst igen.

Ikväll ska jag riad Ella, måset träna på halter från galopp och skänkelvikningar. Kan undra hur detta ska gå...

Lycka är (att vara) hemma igen!!!

Igår fick jag äntligen hämta hem min plutta. Hon är betydligt bättre nu. Svullnaden har gått ner, är bara svullen över kotan och knät nu, ömmar ingenting. Ohalt i skritt men markerar fortfarande lite i trav. Veterinärerna är inte helt säkra på att det "bara" är vrickning + lymfangit, men det märker vi ju när vi kommer på återbesök i så fall.

Hon blev i vilket fall som helst väldigt lycklig över att vara hemma. Dock firade hon det hela med att sparka sönder boxen i natt och skrapa upp ett sår på ögonlocket. Hon är verkligen inte inteligent. Men jag har ju att göra ikväll i alla fall. Gick en promenad med henne i morse innan jobbet, ojoj vad skönt hon tyckte det var.

Nu väntar tio dagars boxvila med skrittpromenad, två dagar antibiotikainjektioner och tio dagars smärtstillande/antiinflammatoriskt. Sen är hon förhoppningsvis bra och kan gå i hage igen samt skrittas uppsuttet. Återbesök om tre veckor. Ja, vi får se hur det går.


Funderar på CR....

Sitter och funderar på om jag och Ella ska åka till Falkenberg (hemmaklubben) och rida LA:1 och LA:3 på måndag. Hade varit skönt att rida igenom programmen ordentligt på "riktigt" för att se vad det brister, innan vi tävlar. Men så tvekar jag eftersom hon inte kan rygga och halt från galopp har vi aldrig gjort. Skänkelvikningar har vi inte tränat på evigheter men vet att det inte är några större svårigheter. Förvändagaloppen sitter som en smäck och ökningarna bevisades vara befästa i lördags. Volter, även små, är inga problem i varken trav eller galopp.

Eftersom jag vet vad vi kan och inte kan så blir jag ju inte besviken på låga poäng men funderar ändå. Jag tror jag ska rida henne på onsdag och på fredag är det Catrin-träning, så två ordentliga pass hinner vi ju med. Vad tycker ni?

Resultat

Här finns resultatlistor för dagen (ni behöver inte titta på LB:0....):

http://www.laholmsrf.se/filer/dokument/Resultat/re_090404.html

Här finns jag med på bild, står näst längst bort:
http://www.laholmsrf.se/index.php?option=com_content&task=view&id=193&Itemid=9

Årsdebut godkänd

Nu har Ella gjort årets första tävling. Vi började dagen med en mindre lyckad ritt i LB:0. Redan på framridningen kände jag att det inte var en bra dag, hon var spänd och hoppig. Tyvärr blev det ännu värre inne på banan och dessutom hatar jag det förbannade programmet. Ella spände till och blev okontaktbar, tog tag i henne ordentligt ett par gånger för att försöka få kontakt men då började hon bara hoppa rundor. Slutade på 55% och i slutet.

Inför andra klassen tog jag tag i mig själv. Vi hade lite hopp, skutt och snurrelirunt på framridningen men när vi väl skulle rida programmet bet vi ihop. Jag sänkte kraven ganska mycket och styrde mest runt, ett par missar blev det också, en fyra ;). Nåja vi plockade ihop 66% och kom femma av sju placerade!!! Jätte roligt.

Dagen var trevlig eftersom Ellas uppfödare Petra var med. Petra jobbar också på djursjukhuset och försäkrade mig om att Lyck har det bra och är på bättringsvägen.

Nu väntar LA debut om tre veckor. Jag måste nörja träna skänkelvikningar och halt från galopp. Hmmm....

DiagnosLyckispyckis har fått diagnosen lymfangit. Inte livshotande alltså, förutsatt att de får bot på inflammationen. Hon behandlas med antibiotika, kortison och smärtstillande intravenöst. Jag fick hämta henne igår men bestämde mig för att hon får stå kvar, tycker synd om henne att behöva åka fram och tillbaka när hon har ont. Sen lever vi ju också under Murphys lag så om jag skulle tagit hem henne hade hon blivit sämre och jag hade fått åka ner på en gång igen, jag vet ju det ;).  
Igår hade hon inte blivit märkbart bättre men det kan tydligen ta ett par dagar innan det ger med sig. Är hon inte bra på måndag så ska hon genomgå ultraljud och röntgen.

Föresten vägde henne också, uppskattningsvis har hon gått upp ca 30-40 kilo i muskler. Härligt. (Vägde mindre i somras när hon var smällfet än vad hon gör nu när hon är riktigt slimmad och biffig.)

Red ett pass på Ella igår, som tröst. Hon var taggad värre och jag hade svårt att få henne att vänta. Men emellanåt gick hon fantastiskt! Putsade också sadeln och tvättade svansen på henne så jag slipper göra det idag. Har inga större förväntningar på årsdebuten för hennes del på lördag. Jag tänker så här; vi åker dit och rider istället för att rida här hemma.

Tackar för de snälla kommentarerna :).

Regiondjursjukhuset i Helsingborg....

... borde skaffa vilrum för sina kunder. Ja, vi människor alltså. Hästarna har ju det redan. Efter tre timmars väntan i natt var jag ganska trött, men inte ska jag klaga, Lycka har det värre. Som ni förstår har Lycka blivit sämre, vad som tillstött vet vi inte ännu. Vi begav oss i ilfart ner till Helsingborg i går kväll eftersom Lyckas framben hade tagit form av en telefonstolpe och hon helst inte ville stödja på det. Hon fick en dunderkur med antibiotika och så togs ett prov på ledvätska i kotan vänster fram. Jag sitter nu och väntar på att vår kära veterinär ska ringa och ge mig något slags besked - egentligen vad som helst.

För övrigt ska de ha en eloge - personalen på djursjukhuset alltså. De är så fantastiska och underbara. Det känns tryggt att ha Lycka stående där nere, jag vet att hon inte kan få det bättre nu när hon är sjuk.

Uppdatering kommer allt vad det lider.

RSS 2.0