Min häst hatar mig.

Lycka hatar mig innerligt. Eller snarare, hon hatar mig på kvällarna och älskar mig på morgonarna. Det är nämligen på kvällen hon får på sig sin betesbegränsare och sen tar jag av den på morgonen. De ledsna ögonen är ganska svåra att stå emot, men när man sedan slänger en blick på hennes mage så är valet inte så svårt längre...

I morgon drar vi till Våxtorp för tre dagars drillning av Catrin! Åter onsdag kväll!

Tävlingsresultat!

Well. Tävlingen igår gick väll sådär. Han kändes egentligen inte så trött i kroppen, däremot var han väldigt trött i huvudet vilket märktes redan på framridningen. Han lyssnade inte och lullade mest runt. Planen var en kort framridningen, den blev nog lite för kort men men, nu har vi provat det också.

Inne på banan blev han paralyserad och spänd första halvan av programmet men genomförde ändå (nästan) allting. Fick en förarglig TREA på en galoppfattning, de som vi haft sjuor och åttor på annars. Sista halvan av galoppprogrammet och sista travdelen kändes han riktigt fin och alert! Precis så som jag vill ha honom! Det är det jag memorerar ifrån gårdagen. Resultatet blev 66,69 (?) vilket ändå får anses vara godkänt. Tror vi kom strax utanför placering, länkar självklart till resultatlistorna när de kommer ut.

En eloge till HyRF som förbättrat underlaget på utebanan så radikalt inför denna tävling, det var jätte bra!

Vi har kommit fram till att Nisse är en sådan häst som behöver gå två program om dagen, så nästa tävling blir lång dag!


Foto; Merja Järviö.

Nu drar jag till Svenljunga med P och provrider häst!


Uppladdning inför tävling!

Nu är stövlarna putsade, hjälm, handskar, hårnät m.m. packat. Försöker tagga igång men det går inget vidare, regnet har öst ner här under förmiddagen och jag vill inte veta hur vädret kommer vara när jag ska rida och hur underlaget kommer ha blivit... Förutsättningar för katastrof?

Hästen gick väldigt bra igår på träningen. Vi fokuserade på att sätta igång bakbenen (som har en tendens att bli kvar någonstans i bakvattnet) och sedan red jag mycket halter och övergångar. Så här såg det ut när vi joggade av på slutet:
Torsdagens ridning

Vojne vojne (finns det ett ord som faktiskt heter så?)...

Igår red jag Nisse för första gången sedan i söndags. T hade linat honom med pessoaselen på onsdagen så han var faktiskt helt ok. Dock, som vanligt var han flamsig och disträ, dessutom hade vi sällskap på grusplanen av T och Tyra, som inte heller var speciellt fokuserad. Det slutade med att två 1,75 hästar svamlade runt på grusplanen med varsin halvflamsig ryttare på ryggen, alltså, nivån var inte jättehög.

Nisse kändes ändå ganska fin i kroppen och det är det som räknas. Två dagar innan en tävling finns det ändå inte så mycket man kan göra, annat än att hålla formkurvan stilla och se glad ut.

I eftermiddag blir det träning för Catrin där fokus kommer ligga på att få honom så lösgjord som möjligt inför morgondagens tävling.


(Jag saknar snön).

Lycka fick vila igår och kommer göra det idag också. Hon blir förvisso stel av att vila men att rida henne när man är stressad och har ont om tid är dömt att misslyckas. Till helgen kommer hon gå två lättare pass och på måndag drar vi ner till Catrin för tre dagars träning!


Öskan har varit hos veterinären.

(varning för obehagliga uttryck och ett totalt icke-hästrelaterat inlägg).

Vår lilla ögonsten Öskan (katten) har varit hos veterinären idag. Igår upptäckte vi att det stack ut något som såg ut att vara en fiskelina från svansen på honom, han hade ont och ville inte låta oss undersöka ordentligt. Vi fattade inte hur den satt fast för det gick inte att känna någon knuta eller svullnad. Jag blir alltid hysterisk när det är något fel på djuren så jag ringde givetvis till djursjukhuset för att rådfråga (i mer eller mindre panik). Personen som svarar säger "Det är ju aldrig bra att ha en fiskelina i svansen" men om katten är pigg för övrigt kan det vänta till imorgon (idag).

Sagt och gjort, vi åkte till djursjukhuset i morse. Efter allmän undersökning (inget att anmärka på förutom att vet hade svårt att lyssna på hjärtat eftersom han spann som en motorbåt) fick han en dos lugnande som efter långt om länge hade effekt. Det var då lite lättare att undersöka svansen även om jag fick hålla ett stadigt tag om Öskan som ideligen försöjte krypa upp i min famn. Efter att de rakat svansen på honom kunde vi konstatera att snöret försvann in i svansen, precis under huden. Dessutom hittades ytterligare en "snör-stump" som var alldeles sladdrig (till skillnad från den som stack ut som var lite styvare). Veterinären mumlade något om "en nerv" och gick för att hämta klinikchefen... Klinikchefen kunde som tur var omedelbart konstatera att det var en bit faschia (bindvävshinna som sitter runt musklerna) som stack ut. Hur detta har gått till kan vi bara spekulera i, men "snöret" klipptes av, det lilla såret tvättades, Öskan fick en spruta antisedering och sedan satt vi i bilen på vägen hem!

Det finns en mycket liten risk att det blir komplikationer så han inte kommer kunna kontrolera svansen som han ska och då måste svansen amputeras. Men den risken är som sagt mycket liten så nu tror vi han kommer piggna till och må riktigt väl igen! Nu ska jag tillbaka till jobbet, "hemma för vård av sjuk katt" finns inte med som giltig frånvaro ;).


Startlistor

Startlistorna till på lördag har kommit. Ahhh. Startar inte fören vid fyra tiden på eftermiddagen. Då kommer jag ha hunnit ladda ur totalt, vilket iof kan vara bra. Red Nisse ett kort pass igår och då var han betydligt bättre än gången innan även om han inte var bra. Ska troligen rida honom på onsdag igen, håller tummarna för att formkurvan går spikrakt uppåt tills dess!


Hopphästen har landat.

Jag har inte tid, lust och ork att skriva något långt inlägg. Vill bara meddela att min häst tycker det är helt ok att vara hopphäst!

Gamla bilder!
Älskade Lyckis!

Igår tog jag ner min lite mindre galna Lyckis i padocken för ett lösgörande pass. Efter att ha skrittat fram red jag i åttvolt på långtygel och formade henne med sätet och skänklar, efter hand plockade jag upp tygeln men fortfarande utan kontakt. Gjorde även halter varje gång jag paserade medelinjen. När hon började bli koncentrerad kom jag fram i trav på fyrkantsspåret och gjorde övergångar, fortfarande utan kontakt. Började sen lägga in lite volter och flyttade henne för innerskänkel. Hon svarade fint och efter ca fem började hon komma över ryggen och söka kontakt. Galopparbetet tog vid och jag fattade galopp ur sidvärtsrörelse, arbetade med tempoväxlingar, böjda spår och raka spår samt massor av fattningar. Hon lossnade mer och mer, mot slutet var hon riktigt trevlig och enkel att rida!

Det blev ett kort pass, ca 45 min med fram och avskrittning men alldeles lagom.Lyckas syster:

Hittade en film på ett utav Lyckas syskon:
http://www.youtube.com/watch?v=GUBW9xJAOCA

Hon står tydligen för utbildning/försäljning hos Mia von Essen. Jag slås av hur väldigt lika de är! Slå till om ni vill ha en riktigt trevlig häst!

Formsvacka DELUXE!

Ahhh. Gårdagens ridning borde jag inte skriva om alls, för jag vill inte komma ihåg. Det öste ner regn hela dagen så vid lunch åkte jag ut till stallet och tog in min otroligt frusna häst. Trots fodrat täcke, som inte var blött igenom stod hon och hoppade av kyla. Det var ju en väldigt bra tanke att ta in henne, det var en mindre bra tanke att sedan ge sig ut i skogen. När Lycka har vilat i två dagar och stått stilla i boxen i sex timmar är det ingen bra ide, men jag är ju obotlig optimist. När jag väl lyckades få ut hästen ur stallet, sadlad och tränsad så flyger hon omkring i luften i x antal minuter medan jag försöker komma upp i sadeln och sedan korta stigläderna. Gymnastik på hög nivå var det! Sedan begav vi oss i rasande fart ut i skogen där vi rastade av oss lite lätt. Taggad till tusen travade vi runt på travbanan medan skummet yrde från Lyckas mun. Inte så lyckat... Det blev ett ganska kort pass.

Sedan kom T med Nisse. Då hade det börjat regna igen. Nisse hatar regn. Nisse kniper med svansen. Nisse blir förlamad. Jag gjorde ett försök men eftersom han både var förlamad i bakdelen och paralyserad i huvudet insåg jag efter ett tag att han inte skulle komma till arbete. De åkte hem igen.

Jävla förbannade skit dag!


Update (inlägg skrivet tisdag)

Tänkte ge en liten snabb rapport från söndagen, för det var en alldeles förträfflig dag! Började morgonen med att åka till P som under lördagen hade åkt skåne runt och tittat på hästar. Vi tittade på filmerna tillsammans och jag sa vad jag tyckte. Sen packade vi ihop resten av Lyckis saker och jag begav mig mot Hästhult.

Ca 09.00 var jag i Hästhult med ett hopp-pass med Lyckis i åtanke. Började med att gå ner och bygga upp en serie med studs innan jag hämtade hästen från hagen. Efter nogrann ryktning så sadlade jag, på med martingal, benskydd och träns och sedan skrittade vi ut en runda innan vi gick ner i padocken. Efter värmning med massor av övergångar och cavaletti hoppade vi ett litet kryss några gånger. Fokus var då bara att hitta en jämn rytm hela vägen mot hindret. Hon har en tendens att hoppa "iväg" men det gick fint. Byggde sedan upp studsen efter hand och även det flöt på riktigt bra. Hon drog iväg lite efter men jag kunde få tillbaka henne ganska snabbt. Det sista jag gjorde var att bygga upp ett litet stigsprång på 90-100 cm och hoppade det två gånger. Likadant där var fokus bara att få en jämn rytm mot hindret och sedan tillbaka i rytmen snabbt efter hindret. Gick fint. Hon tycker det är förbannat roligt!

Därefter åkte jag direkt hem och hämtade hästtransporten, åkte ut till min mor och far och tömde det på diverse lärk och järneks-grenar det var fyllt med. Sedan hem igen för en snabb lunch innan jag begav mig de fem milen till Brännesbacka där min moster med man bor (och även min mormor). De har nyligen köpt en balpress och har därför möjlighet att göra sig av med fjolårshöet för att få plats med årets skörd. 1½ timma och 97 balar senare tog jag en snabb fika hos mormor innan jag åkte direkt till Torup för att rida Nisse.

Nisse var som vanligt träig och tråkig i början med efter en hel massa övergångar började han bli fin. Fokuserade på att ha honom RAK i halsen i höger varvet så han inte lägger huvudet på sned samt placera höger bak under kroppen. Plötsligt sa det POFF och Nisse satte igång bakhjulsdriften! Den traven har vi sällan varit med om, mycket tryck och schwung utan att vara busig! Galoppen var också mycket fin när vi fick ordning på galoppfattningarna i vänster varv, även där spökar höger bak till det lite grann. Jag förstår fortfarande inte var det här ska sluta, kan bli precis hur bra som helst!

Kvällen tillbringades tillsammans med sambon och K2, innan det äntligen var dags för sängen....

Måndagen var inte speciellt rolig så jag har inget vettigt att berätta där. Idag fyller min älskade sambo 24 år så vi ska fira för hela slanten!

Målen:

Kortsiktigt mål med Nisse: 70% i LB.
Långsiktigt mål: LA till hösten, alternativt till våren 2011 beroende på när vi lyckas skilja på byten och förvänd galopp.

Vad ska vi göra för att uppnå målen:
Tävla (eller programridning) oftare, så det blir "vardag".
Förbättra min kondition
Fortsätta träna strukturerat och fokuserat.
Skaa möjligheter att träna för Catrin oftare.


Sammanfattning av tisdagens träningspass.

  • Att be Nisse stå kvar på tygeln i halten är dömt att misslyckas. Efter x antal ryggningar och stegringar slutade vi långt in i skogen bland snår och grenar.... Vi la ner det och tar upp det en annan dag.
  • Efter en lite diskussion om hur lätt han ska ta mina hjälper höjde vi kvalitén på skänkelvikningarna betydligt.
  • Galoppfattning från skritt (utan mellanliggande travsteg och i mycket god balans) - 10 m volt i galopp - mellangalopp längst långsidan - ny 10 m volt - avsaktning till skritt, var hur enkelt som helst!

Ikväll väntar utvecklingssamtal med Catrin. Jag har en plan ;).


RSS 2.0