Visdomsord från Delefelt

Vissa saker har man fått lära sig den hårda vägen:

9 år gamal bör man inte hoppa upp på grannens nordsvensk som står i hagen. Det är inte säkert att den är inriden.

B-ponnyer är enklare att välta än man tror, speciellt om man ska lära in skänkelvikning.

Om stormen gudrun kommer igen och du har kört fast med bilen natten efter och bestämmer dig för att GÅ hem i mörkret. Försök då inte gena genom en skog du tidigare känt igen. Inget är sig likt efter en storm, speciellt inte på natten. Det kan ta mycket lång tid innan du hittar hem.

Hur gärna du än vill hem klockan 5 på morgonen efter en hård natt så bestäm dig inte för att gå hem, 7 km, i kortkort när det är -22. Det kan medföra förfrysning av lår.

Om du ridern en shettis i full galopp utan kontroll och en vägbom tornar upp sig framför er; Hoppa av. Ponnyn kommer under vägbommen - du gör det inte.

Om man bestämmer sig för att bada i en frusen sjö så bör man göra en hål i isen innan man springer ut i bara shorts. Man kan få stora skärsår på benen om man försöker hoppa sönder isen och lyckas.

Byten!

Jag tycker så synd om Lyckis. Hon är jätte duktig där hon står och skäms i sin sjukhage!! Hon fryser så lätt nu när hon står stilla så vi har buffrat upp ordentligt med täcken. Det positiva är att idag får hon skrittas en promenad och i nästa vecka får hon gå ut i hagen igen, om jag någonsin vågar låta den hästen gå i en hage igen.

Jag red Ella Bella igår. Padocken var lite stum eftersom det har varit så kallt så vi tog det ganska lugnt. I början var hon "dum" som vanligt, går inte fram, sparkar och grinar. Men som vanligt, efter ca 20 min så känner hon sig bra och då går hon jätte fint. Satt och red allmänt lösgörande, öka och minska volt, galoppfattningar, volter med övergångar, serpentiner, förvänd galopp osv. Sen plötsligt, utan vidare tanke (jag som annars alltid har en tydlig plan med min ridning!!) vände jag halvt igenom i galopp och bad om byte. Hästen bytte. Vi gjorde fyra rena byten av fyra möjliga. Hur gick det till? :)

Jag tycker att man ska börja med byten så fort den förvända galoppen är befäst men det är ju smart att ha en lite mer strukturerad plan än jag hade igår ;). Nåja, nu vet jag att det inte är några större problem att byta på Ella, det svåra kommer vara att få dem raka men det kommer ju när galoppen blir bättre.

Nåja, det var gårdagens betraktelser. Nu ska jag kila iväg till jobbet.

Tillbaka hemma

Nu är vi hemma igen. Det var goda besked, i alla fall tillsvidare. Troligen är det bara en vrickning, även om symptomen har varit minst sagt förvirrande. Det är i alla fall det hon behandlas för i dagsläget. Nu väntar en vecka boxvila med promenader och sen är det återbesök om två veckor.

Laholmstävlingen är således ett minne blott för Lycka men hon kommer igen!

Håll tummarna.

Klockan 13.20 idag ska jag och Lyckis vara på helsingborgs djursjukhus. Vi hoppas på lymfangit men är även beredda på det värsta.

Uppdateringar

*Jag har en otrolig kamp mot Zyxel. Vårt triple-play modem har gått sönder och Zyxel går inte att få tag i. Deras kundtjänst är åt helvete, efter 30 min telefonkö kopplar Zyxel bort mig. Dessutom kostar det hutlösa summor varje gång jag ringer. Våga bojkotta Zyxel! (Detta är den främsta anledningen till bloggtorkan).

*Lycka står med misstänkt gaffelband/senskada. Vi väntar och ser. (Försöker hålla henne lugn, lättare sagt än gjort).

*Ella går som tåget.

*Cesar har sprungit bort. Hoppas det är vårkänslor och hon kommer tillbaka....


HopphästIgår hoppatränade jag och Lyckis för Micke igen. Det gick jätte bra och vi gjorde övningar som verkligen var det jag och Lyckis behövde. Mycket lydnad och fokus på att hästen skulle sätta under sig. För första gången blev det också lite höjd på hinderna vilket enbart gjorde att lyckis hoppade bättre och började använda sin kropp. Vid 1 m sa jag stopp, är rädd för att skrämma henne. 

Idag är det dressyrträning. Nu är det Ellas tur att börja trimmas ordentligt vilket det verkligen är hög tid för eftersom årsdebuten är om tre veckor. Philippa som äger min gamla ponny ska träna med Lycka. Cherie (gamla ponnyn) är tyvärr sjuk men Lycka behöver ju motioneras så det kommer alltid något gott med det onda. Hoppas alles går bra. 

Bilden är från en ut av min och Lyckis första tävling 2007. Prisutdelning i LC, tjohoo. :) 

Underbara hästar (nästan alltid)

De senaste dagarna har hästarna bjudit på riktigt trevlig ridning även om Lycka igår busade med mig i närmare en timma innan alltid föll på sin plats och hon gick fantastiskt fint. Undrar var hon har lärt sig den fina bäriga, samlade förvända galoppen. Jag har i alla fall inte tränat det med henne så mycket... :)

I torsdags på hoppträningen var hon inte värd fullt så mycket, även då skulle det busas och plötsligt hade den lydiga dressyrhästen glömt var broms betyder...  Nåja, mot slutatet lugnade hon sig och hoppade riktigt trevligt.

Ella klipptes idag, det gick jätte bra tills dess att  jag skulle klippa benen. Då fick jag ett knä dängande i ansiktet. Jag morrade lite grann innan jag bestämde mig för att vänta med benen och ta dem med den lilla klippmaskinen (som jag inte hade med mig). När benen är färdigklippta är det bara manen som ska ryckas innan hon ser ut som en häst igen!

Jag köpte en nya digitalkamera i veckan. Har tagit kort på hästarna och lite annat men jag får inte kameran att göra som jag vill när jag så föra över bilderna till datorn så jag har gett upp.

Dagens vill ha

Jag behöver en ny ridjacka till våren. Eller, behöver och behöver. Men det hade suttit fint :).

Hittade den här jackan från PK som jag bara vill ha! Min vinterridjacka är från PK och jag älskar den så jag tvivlar inte alls på att köpa en till jacka av det märket.
Visst är färgen underbar! Mindre praktisk och svår att matcha förvisso, därför vill jag nog ha en beige:


Bilden från:
http://www.pkinternational.nl/en/collectie.php


Duktiga hästar!!

Igår tog jag och Lycka en stillsam runda i skogen för att lätta lite på trycket, döm av min föråning när den faktiskt var stillsam också!! Idag är det hoppträning på schemat så jag hoppas hon är fit for fight.

Sedan var det Ellas tur. Jag linade henne en stund men fick henne inte lika trött som när vi var i ridhuset. Det är klart inte lika roligt hemma på ridbanan. Sen hoppade jag upp och började göra lite skritt-trav övergångar längst fyrkantspåret. Hon var jätte positiv! När vi sedan skulle galopera något varv så sparkade hon lite innan hon till slut kom fram i galopp med rumpan en meter innanför spåret. Efter ett par minuters arbete i galoppen och flera galoppfattningar blev det bättre och vi avslutae för dagen.


Jogging som blev stenhårt.

Igår var tanken att Lycka skulle joggas en liten stund på ridbanan (som äntligen går att rida på JIPPIE!!!). Den lilla stunden förvandlades till nästan en och en halv timma. Hur gick det till?

Vi var helt enkelt inte överens i början. Jag vill ha mjuka svingande bakben och lätt stöd i handen. Lycka tyckte dock att dagsformen kändes mer som att "paddla på och streta emot". Så här i efterhand har jag lite dåligt samvete för att jag tragglade så länge, men jag kunde helt enkelt inte ge mig fören hästen var mjuk som tuggummi och lätt som en fjäder, vilket hon blev, till slut. Jag kan även erkänna att en stund i mitten av ridpasset var även jag ganska disträ, som tur var fick jag tillbaka intelligensen och kunde förtsätta arbeta konstruktivt med bra resultat.  

Idag ska Lycka skrittas ut en runda medan Ella får ett micro-pass på banan.

Tävlingsplanering 2009

090404 Lokal dressyr i Laholm
Lycka: LB:0, LA:3
Ella: LB:0, LB:2

090501 Lokal Dressyr i Fjärås
Lycka: LB:1, LA:1
Ella: LB:1, LA:1

090613 Lokal Dressyr i Hylte

090625 Lokal Dressyr i Falkenberg (hemmaplan!)

090724 Lokal Dressyr Laholm

090808 Lokal hoppning Skedala

090906 Lokal hoppning Ätrabygden

Så ser planen ut nu men det beror ju på lite vad det finns för klasser. Vad som händer sen får vi se framåt sommaren, beror på hur hästarna utvecklas.

Shopping

Igår shoppade jag loss i www.hastaffaren.se eftersom jag spräckte ett par ridbyxor i fredags och är i desperat behov efter ett par nya.

Valet föll dessa byxor i färgkombinationen svart/beige eftersom det är lätt att matcha med:


När jag ändå var igång beställde jag även ett schabrak med tryckavlastande pad, sådanna jag tidigare skrivit om och rekomenderat. Det finns alltså ännu ett märke som tillverkar dessa schabrak. Det blev ett hopp/allround schabrak i färgen "natur".


Sista produkten i min kundkorg blev ett flugtäcke som kommer göra livet lite lättare för min häst i sommar. Vi har så fruktansvärt mycket knott så det är bra att ha ett flugtäcke att skydda hästen med när det är som värst:

Misslyckad årsdebut.

Fy vad jag är besviken. Även om uppladdningen inte var den bästa inför tävlingen då jag först låg sjuk och sedan kom det här vädret som gjort att det inte går att rida någonstans utom i ridhus så är jag besviken över lördagens tävlingsresultat.

Hon var väldigt spänd och nervig hela dagen, taktade och hoppade rundor, var rädd för de andra hästarna på framridningen. Stundtals blev hon dock väldigt fin - när hon väl slappnade av. Det som dock fick våran prestation att verkligen gå åt skogen var att sargen inne på tävlingsbanan var täckt med träskivor, förvisso i samma nyans som övriga sargen men tillräckligt uppseendeväckande för att min häst skulle vara livrädd för väggarna. I första klassen blev jag väldigt spänd och skyggade ganska mycket vilket resulterade i drygt 61%, i andra klassen red jag lite bättre men vi hade ändå svårt att komma nära väggarna, hade allt från 3-8 i betygväg. Slutade på drygt 64% i andra klassen. Kom andra utanför placering i båda klasserna.

Jag är väldigt beviken även om jag redan innan visset att Lycka inte är någon inomhus häst. Det tar på tävlingsmotivationen när hästen går fantastiskt bra på träning och sedan tramsar vi bort allting för att väggarna inte ser ut som väggar brukar göra.

Igår tog jag dock tag mig i själv åter igen. Tog med mig Philippa, Lycka och Ella till ridhuset för att motionera oss. Philippa joggade Lycka lite grann. Det kändes som om Lycka behövde det efter att ha varit spänd i varenda muskel hela lördagen. Philippa gjorde ett bra jobb även om de hade lite svårt med kommunikationen ibland. Ella har inte blivit rider sedan i början av januari så jag linade henne en runda och hade tänkt att avsluta dagens övningar där. Men eftersom hon bukandades som en överviktig finne efter fem minuter sadlade jag och hoppade upp. Vi skrittade, travade och galoperade i ca 10 min. Hon bjöd inte, sparkade en del men gick fint i mellan åt. För att vara första ridpasset på två månader var det klart godkänt. När vi kom hem och jag berättade för Josse att jag hade ridit Ella sa hon något med "inget vett i skallen" och "det kan inte stå rätt till" angående min inteligens.

Nästa tävling är 4 april, då ska båda hästarna dit så nu laddar vi om.

RSS 2.0