Mysigt och sånt

Jag vaknade vid nio idag - fy vad skönt! Gav mig nästan omedelbart ut till stallet. Det var ett par minusgrader och frost överallt. Igår var Ella riktigt knepig, tror det har med brunsten att göra så vi red inte alls länge. Idag var det inget alternativ att vara på ridbanan eftersom det var fruset. Istället moffade vi på oss kläder och gav oss ut skogen. Helt underbart var det med solen som sken och riktigt vintrigt omkring oss! Ella skrittade på och känndes väldigt glad och nöjd. Hon var inte äcklig alls utan verkade trivas som fisken i vattnet! Vi skrittade e skogsrunda som tar ungefär 45 min. Sedan fick hon komma ut i hagen igen och jag begav mig hem för att värma mina fötter. Imorgon ska hon klippas igen och så åker vi nog till ridhuset.

Eftermiddagen har spenderats i trädgården där buskar och växter har klippts ner och löv räfsats upp. Nu är det lördagkväll och jag ska hoppa in i duschen för att piffa upp mig lite inför lördagenkvällens bravader!

Ibland blir det helt tokigt...

I dag efter jobbet gick jag till posten för att hämta ut mina handarbeten jag beställt (jag låter som min mormor). När expediten kommer med paketet så var det en aningens större än jag trott, men ibland är det ju lite knasigt. Tog paketet under armen och bag-in-boxen i andra (som jag införskaffat på systemet fem minuter tidigare) och knatade hem. Väl hemma var jag och sambon nyfikna på dessa oväntat stora handarbeten jag beställt. Men när vi får upp paketet visar det sig att det inte alls vara några handarbeten, det var en ridjacka! Förvirrad står jag där och bedyyyyrar att jag verkligen inte har köpt någon jacka, helt säkert. Sambon var mycket skeptisk eftersom han brukar påstå att jag är både shopoholic och dement. Men efter en minut eller två kom jag på att jag måste vunnit jackan!

En minut senare stod det klart att jag måste vara en utav vinnarna här; http://www.equipage.se/enkaten.html!
en sjukt snygg Gersemi jacka ha blivit min, dessutom satt den helt perfekt. Hur visste Equipage att jag tänkte gå och köpa en ny jacka nästa vecka? Helt fantastiskt!


En beige sådan här är nu mera min, men den är ännu snyggare i verkligeten!

Tvätta täcken

Idag har jag framförallt tvättat, orktumlat och plock-städat i största allmänhet. Tvättat ett täcke, så känns det fräsht. Ska tvätta det andra också en annan dag. Krattade halva trädgården idag, det är ju inte roligt men fint blir det!

Imorgon är de

Organisationsteorins fullkomliga avtändlighet

Organisationstoeri kan jämställas med svettiga raggsockor och hår i handfatet

Tips!

Hittade en trevlig hemsida för dressyrentuiaster:
http://www.dressage-news.com/

Även denna sida besöker jag med jämna mellanrum:
http://www.eurodressage.com


Och så en helt off topic bild på min fina kruka jag fått av två härliga vänner!

Det här med att studera...

Jag är så innerligt lycklig över att jag är färdig med skolan. Slippa leva på existensminimum, jobba kvällar och helger, sitta och skriva hemska uppsatser och PM, ha ständigt dåligt samvete för man inte pluggar tillräckligt och inte minst den hemska ångesten inför varje tenta/seminarium. När jag tog examen i januari så trodde jag att jag skulle gå tillbaka till skolbänken någondag, idag är jag inte alls lika övertygad. Möjligheten finns ju, men fy vad man har det bra nu!

Jag tänker ibland att jag skulle vilja bli:
*Marinbiolog
*Aktiemäklare
*KBT-terapeut
*Försäljare

Då kan man ju tycka att jag är fel på det... Men inte då! Jag trivs ypperligt med mitt arbete men jag känner mig själv tillräckligt bra för att veta att jag troligen är uttråkad efter tio år. Då är det ju tur att jag har valt en sådan bred utbildning som jag har, varitionen är oändlig! Men Marinbilog tror jag inte att jag kommer bli.

Av flera anledningar.


Back to högstadiet!

I alla fall viktmässigt, nu är jag nere på vikten jag inte haft sen jag slutade högstadiet. Känns helt otroligt! -8% av ursprungsvikten. Snart får det vara nog!

Det här är inte en blogg.

Men jag är hungrig som en tiger!

Feber, självförsvar och ridning!

Igår var det en tuff dag, märke absolut av influensavaccinet. Har haft väldigt ont i armen under nätterna men det börjar släppa nu. Igår kväll hade jag också lite feberkänningar samt fruktansvärd huvudvärk. Men hellre det än influensan!! Som om jag inte var matt nog igår så var jag på hot- och våldutbildning på eftermiddagen. Var väldigt kul. Vi fick träna på lite självförsvar, främst att ta sig loss om man någon håller i en. Provade på sambon idag, det gick lysande! Man kanske ska träna lite på det där så man håller igång det... förhoppningsvis hamnar man inte i en situation där man behöver kunna det men man vet ju aldrig i den verksamheten som jag jobbar i.

Idag red jag äntligen igen, känns som en evighet trots att det bara var i söndags sist. Vi tog ett ganska lungt pass på banan och fokuserade på rakriktning. HAHA, det behövde vi! I början var vi väldigt vingliga och krokiga men mot slutet gick det bättre! Där mellan fick vi också in lite ryggningar, skänkelvikningar och galoppfattningar, allting med fokus på avslappning. Blev faktiskt väldigt nöjd med min ridning och det absolut sista vi gjorde var att rida in en bit från långsidan, rakrikta och samla galoppen. När Ella svarade som jag ville gav jag henne direkt helt långa tyglar, vände in på en volt, ställde mig upp och klappade om. Sedan saktade vi av till skritt och pustade ut.

Det enda keliga med hästen är att Jaguaren vi fick hem inte passade. Det borde den absolut gjort och låg fint när hon stod stilla. Dessvärre gled den fram när man väll red så nu är den till salu igen. Så länge går hon med min Spalding men den är ju en aningens för rak. Troligen ska vi prova en Amerigo, kul!

Vaccination idag!

Idag har jag fått influensavaccinet, för nya influensan alltså. Lite öm är man ju och hoppas att det ska stanna därvid. För övrigt har dagen varit som vanligt. Jobbade sent, handlade, kom hem, lagade mat... Kvällen har ägnats åt korsstygn...

Får se om jag rider imorgon eller om J gör det. Beror väll på om jag är påverkad av vaccinet eller inte... Är så peppad inför vinterns träning!Suddig bild på min gamla ponny.

Härlig dag.

Ella och jag tog oss först ett litet pass på ridbanan, enbart lösgörande arebte. Hon var väldigt matt i kroppen, vilket inte är konstigt med tanke på hur mycket hon spände sig igår. Men hon arbetade på fint i alla fall, vi joggade runt lite på böjda och raka spår men fokus på att hon skulle vara avslappnad och låg i formen. Red lite sidvärtsrörelser, ryggningar och övergångar. Efter 15-20 min travade vi rakt ut från ridbanan och gav oss ut i skogen. Skrittade en ganska lång runda där hon fick lyfta på benen och ta det i sin egen takt, den sista biten galoperade vi hem. Hon var verkligen jätte snäll och verkade njuta av ridturen! Härligt!

Efter stallet åkte jag hem till mor och far och åt lunch där. Nu har jag varit hemma ett par timmar och framförallt ägnat dessa åt att städa vilket var välbehövligt. Dock blev damsugarpåsen full och jag slängde den innan jag upptäckte att vi inte hade några andra hemma. Så jag får ta golven på nedervåningen imorgon!

Ha en trevlig söndagkväll allihopa!


God morgon

Damn vad jag har sovit länge. SKÖNT! Jag ska alldeles strax äta frukost och åka ut till stallet. Måste packa upp och tvätta allting sen igår! Ella ska få sig ett lungt litet pass med lösgörande arbete eftersom hon var så vansinnigt spänd igår. I övrigt kommer dagen inte ara speciellt upphetsande utan se ut som alla andra söndagar.


Sådant här ska vi få ordning på idag. Både jag och hästen är helt sneda...

Övriga reflektioner...

... från tävlingsdagen.

Jag bruka inte gnälla över hur domare dömmer, men allvarligt. Idag måste de ju varit fulla! Jag blev väll någorlunda korrekt bedömd antar jag, alltid svårt att uttala sig om sina egna ritter men protokollen känns konstruktiva... Men i övrigt då? Jag såg absolut inte alla ritter, långt ifrån. Men det var flera bedömningar jag inte fattar någonting av, både människor som blir nerdömda och uppdömda. Dagen är en gåta för mig och jag är så ledsen för vissa andra ryttares skull... Ryttare som verkligen borde få stående ovationer för sina prestationer...

En annan sak jag iaktog idag är att om man ska rida en lokal LA så är det bäst att man tränar byten i varannat på framridningen, gärna prickfritt. Om hästen nu inte kan göra byten i vartannat så kan man rida passage istället. Det är verkligen sant, jag såg båda dessa övningar utföras på framridningen idag och jag blir helt bestört.

Ilska. Varför blir jag så ilsk???? Jag är helt enkelt jävligt lättretad och blir förbannad över att människor kommer undan med vad som helst...

Ytterligare en lärdom...

Klockan ringde 05.00, jag har a-l-d-r-i-g varit så pigg när klockat ringt. Studsade upp, i kläderna, åt lite frukost och gav mig av mot stallet. Började med att ge hästarna mat, hängde upp ett hönät till Ella. Under tiden Ella åt sitt hö så ryktade jag henne, borstade svansen och kratsade hovarna. Hon stod och mumsade, helt stilla! Hon brukar aldrig kunna stå stilla inne, speciellt inte på morgonen, då vill hon bara ut! Band sedan upp henne när jag knoppade henne, för säkerhetsskull. 06.40 kom Josse ut och linade Ella en liten stund medan jag kopplade släpet och packade in det sista i bilen. Sedan bar det av mot Hermanstorp!

Väl där och uppe på hästen så skrittade vi fram lääänge. Sedan började jag arbeta med övergångar och flytta lite sidvärts, hon var väldigt låååångsam i kroppen och matt. Arbetade lite med att öka och minska volten och leka med tempoväxlingar. Fick nöja mig så och inse att det inte blir bättre... Ut gick vi och bort till banan, DÅ taggade Ella igång. I collecting ring bara skrittade jag och gjorde halter samt sidförflyttningar. När vi sedan skulle rida runt banan så spände hon till totalt och det var gasen i botten! Väl inne på banan var hon så laddad att jag bromsade konstant, även i ökningarna. I första galoppfattningen brallade hon så vi fick en fyra, annars var galopprogrammet ok. Fick åttor på båda mellantravarna (jag trodde aldrig jag skulle få stopp) men tyvärr en femma på skritten då hon inte kom till ro. Fick trots detta sjua på gångarterna men posistiv kommentar för traven! Slutade på 65% vilket var en överaskning, det trodde jag aldrig!

Ställde in Ella en liten stund för att jag skulle äta. Insåg att jag måste lösgöra henne bättre inför nästa program samt få henne mer "på sätet" så jag skulle kunna lätta på handen och därmed upp med ryggen och plats för bakbenen. På framridnignen för den andra klassen var hon lite bättre och jag var nöjd! Ut igen och i collectingring var jag väldigt noga med att rida varje takt och inte släppa iväg henne. När vi kom in på banan blev det bara katastrof. Hon slängde ut bakdelen i första halten (det gör hon aldrig längre!), första volten blev okej, när vi skulle göra halt tyckte Ella det var helt onödigt och brallade istället = en trea. Sedan fram igen, i nästa volt tvärnitade hon när jag bad henne "komma tillbaka och ihop"= en trea. Mellantraven var ok men i hörnpasseringen efter busade hon till det, stannade och backade = en trea. Serpentinerna var ok. Skritten alldeles för spänd. Galoppprogrammet var ok med mest sexor och sjuor då började jag komma åt henne. Galoppinslag i sista travdelen, morr. Nåja, ni förstår var vi landande, runt 56 % tror jag och givetvis någonstans i slutet.

Vi lyckades i alla fall, till min förvåning, knipa sista placeringen i första klassen. Efter att ha väntat i flera timmar får jag en jävla fågelmatare för besväret! Arrangemanget var överlag bristfälligt och tråkigt, allting tog väldigt lång tid... Nåja, nu är vi äntligen hemma igen och jag ska hoppa in i duschen!

Otaggad

Just nu sitter jag och irriterar mig på att morgondagens startlistor som skulle kommit upp klockan 20.00 fortfarande inte finns uppe. Eller jo, startlistorna finns men utan tider. Det spelar väll mig mindre roll, så länge jag fortfarande startar som nr tre i första klassen, är ju inte mycket det kan spela på. Men jag behöver veta när klasserna tar slut för jag har ganska brottom hem... Morr.

Ella gick väll helt okej idag på träningen. Började väldigt tråkig, stel och trög precis som väntat. Helt fantastiskt att en häst kan vara helt binnagalen ena dagen och sedan halvdöd andra dagen. Men med tiden hon lösgjordes blev hon också mer och mer energisk och mot slutet fick jag hela tiden passas så hon inte flöt iväg. Blev ganska bra det sista, i alla fall bättre än hon varit tidigare i veckan.

Nu ska jag packa ihop det sista, duscha och sedan gosa ner mig i soffan!

God morgon!

Varit vaken i ungefär en timma nu, men har inte gjort ett dyft. Ätit frukost, pussat älsklingen hej då och betalt en hutlös stor räkning. Öskan ligger och sover i mitt knä men nu blir det slut på det för jag ska pallra mig ner i duschen! Träning idag 16.30, HÄRLIGT!

Hur är era morgonrutiner?

Helt färdig!

Nu sitter jag mätt och belåten men fruktansvärt trött i min kropp. Ella gav mig ett riktigt träningspass idag! Började som planerat att longera henne men det hjälpte föga. Det var alla cylindrar på, eld i baken och gasen i botten som gällde, hela passet! Försökte lugna henne och få henne att vänta men hon blev bara ännu mer taggad av allt. Hon gjorde dock väldigt fina halter och hörnpasseringar men är svår att få att komma över ryggen när hon är så taggad. Nu hoppas jag bara att hon är likadan imorgon på träningen så jag kan få hjälp att lösa detta. Annars har hon en vana att sköta sig eller till och med vara seg som kola på träningarna, det är ju tyvärr inte det jag behöver hjälp med.

Så uppladdningen inför lördag är ju absolut i botten... men men. Det är ju så med denna tokiga häst!


Jag kommer bli smaaaal!!!

I alla fall om jag fortsätter på det här viset. Trots massa, massa fusk den senaste veckan har jag nu gått ner 7% av min startvikt. Det känns så bra och i morse tyckte jag faktiskt att det syntes en del. Snart blir det att sluta gå ner i vikt för annars kommer jag bli för smal för alla mina kläder och inte minst mina ridstövlar! Det har jag inte råd med :).

Jag är så stolt så stolt. Så lite som jag väger nu har jag inte vägt på sju år. Går jag ner ytterligare ett par kilo kommer jag väga vad jag gjorde på högstadiet! Jag har försökt gå ner i vikt så förbannat många gånger och denna gången lyckades jag äntligen, tack vare Häslovakten!

En dag bland alla andra.

Nu är jag MATT! Hade heldag med nämnden idag på jobbet, väldigt mycket diskussioner och omvärldsbevakning. Det känndes inte jobbigt men var det uppenbarligen... Har ätit alldeles för mycket och alldeles för gott, fasar inför vägningen imorgon!

Nåja, min plan var alltså att rida "generalrepetionen" inför lördag idag. Det gick inte riktigt som planerat... När jag började värma upp Ella märkte jag att det inte var något annat än en riktig bus-dag och Ella hade inga planer i världen på att jobba. Lyckades i alla fall lösgöra henne ganska bra men lade sedan ner det hela. Ingen idé att kräva arbete när hon bara vill hoppa och studsa. Så jag lägger om planen och gör ett nytt försök imorgon, men tänker longera henne innan jag sitter upp. Uppladdningen inför lördag blir alltså inte optimal men det får gå ändå :).  

Problem solved!

Gött, nu slapp jag tänka mer på hur jag ska göra med tävlingen i Ängelholm! Jag hade nämligen missuppfattat det hela. På den lokala tävlingen går LB:2, LB:3 och LA:3 så då blir det självklart så att jag rider LB och LA! Detta underlättade verkligen för min hjärna!

En youtube favorit.

Så här under uppladdningen inför tävlingen på lördag som jag mycket väl kan tänka mig kommer gå katastofalt är det här ett lämpligt klipp att titta på:
Så jäkla skönt att det går riktigt pissigt för andra också ibland :). Dessutom beter den sig precis som Ella kan göra på tävling. Haha!

Shopping today

Idag ska jag sluta lite tidigare (tackar åter igen men kära arbetsgivare för att vi har flex!) och åka till Halmstad. Ett stycke sambo kommer och hämtar mig på jobbet (även han slutar tidigt), så vi hinner med så mycket som möjligt. Egentligen är det bara Biltema och två andra affärer som vi planerar att gå i men det kommer ändå ta sin tid, dessutom ska vi försöka äta lite gott också!

Hästlös idag med andra ord. Jag planerar att ta ett genrep inför tävlingen på onsdag, på torsdag blir det lite lungt arbete med antingen mig eller J. På fredag är det träning för Catrin då fokus kommer ligga på avslappning, lösgjordhet och genomsläpplighet. På lördag stundar tävling! På fredag ska jag även diskutera med Catrin vilka bett hon tycker jag ska börja prova till kandaret. Har både bridong och stång sedan tidigare men i storlek 10,5 respektive 11 och det är ju på tok för smått för Ella så det blir att införskaffa nytt!

Vikthistorien

Förra torsdagen hade jag gått ner 5,5% av min startvikt. Något har hänt i alla fall även om det inte syns någonting... Denna veckan känns det dock som det går åt helt fel håll!


That's me (försökte hitta en vettig helkroppsbild men det fanns ingen...)!

Tävlingsplaneringen

Som ni vet ska vi tävla LB:2 och LB:3 på lördag. Hade mer än gärna ridit LA:3 och LA:4 men ibland går det inte att hinna med allting så det får bli på detta viset (nu i efterhand så visade det sig att de la LA:3 på förmiddagen också, morr!). Eftersom odjuret behöver tävla så mycket som möjligt har jag också anmält mig till LB:0 8/11 i Värnamo. Om det skulle råka gå helt fantastiskt bra i Hermanstorp kommer jag stryka mig från Värnamo, är så innerligt trött på att rida LB och LB:0 måste ju vara djävulens gåva till dressyrryttaren....

Nåja, den sista tävlingen på året blir Ängelholm men jag har ännu inte kunnat bestämma mig för vilka klasser jag ska rida. På lördagen är det LB:2 och LB:3, som sagt, jag är innerligt trött på att rida LB. På söndagen är det LA:3, LA:6 och två MSV. LA:3 rider jag mer än gärna, men sen då? Som jag ser det finns det tre alternativ jag har att välja på utifrån hur hästen går på de tidigare tävlingarna och hur hon går på träning:

1. Rida LB:2 och LB:3 på lördagen.
2. Rida enbart LA:3 på söndagen.
3. Rida LA:3 och LA:6 på söndagen. Vilket i så fall innebär att jag får träna som en dåre och ändå räkna med ett högst medelmåttigt resultat.

Jag rider helst två klasser på en dag, både jag och Ella behöver det. Hmmm. Jag får väll börja med att tävla på lördag så kan jag fortsätta fundera efter det... Hur tycker ni jag ska göra?

Men va fan...

Varför får jag aldrig någonsin starta sent på tävlingar??? Den enda gången jag fått starta sent i år var i Troentorp, men då hade jag nästan 1½ timma körväg så det hjälpte ju inte så mycket... Nåja, startlistorna till på lördag meddelar att jag starta som nr 3 i LB:2 och klassen startar 09.00. Så en gissning just nu är att väckarklockan kommer ringa 05.00 på lördag... Vad jag älskar den här sporten!

Vill passa på att meddela min uppskattning till er som läser bloggen. Jag bloggar främst för min egen skull, istället för att skriva dagbok. Men så tycker jag själv att det är roligt att läsa andras bloggar och se vad de har för sig så därför har det blivit så här. Framför allt tycker jag det är roligt när ni kommenterar, respons är bra!

Härlig höstdag!

Jag började dagen med att rida Ella. Vi begav oss ut i skogen så djuret skulle få lite miljöombyte, blir ju ingen skogsridning på vardagarna eftersom det är så mörkt. Skrittade iväg och red sedan ner på en skogsväg som leder hem till mina föräldrar (även om jag svängde av innan jag kom hem till dem idag). Började trava och hon var riktigt taggad så jag fick göra skrittövergångar ofta för att hon inte skulle vältra iväg. Hon småkickade lite som hon gör när hon blir irriterad över att hon inte får springa så fort som hon vill men annars gick det bra. Efter en stund mötte vi en granne till mor och far och jag stannade och pratade med en stund, under tiden stod Ella och sov i höstsolen, mysigt! Sedan red vi hemåt igen och fortsatte trava, vågar inte galopera henne när hon är så taggad som idag, jag vet att det är väldigt lätt att man ramlar av. Jag fick rida likadant hemåt, flera skrittövergångar för att behålla kontrollen. Så när jag skulle göra den sista avsaktningen då vi nästan var ute på asfaltsvägen så börjar hon bocka som en tok istället för att sakta av! Jag lyckades hålla mig kvar de första bocknignarna men till slut så hade jag hamat så mycket till höger så jag inte kunde hålla mig kvar. I samma stund som jag släpper taget och glider ner i marken slutar skithästen bocka och tittar på mig som om jag är dum i huvudet där jag ligger i gruset och surar. Nåja, jag slog mig inte så det var bara att hoppa upp och fortsätta hemåt. Det var nästan ett år sedan jag ramlade av henne sist så hon tyckte nog att det var på tiden...

Efter turen med Ella åkte jag hem och käkade lunch innan jag for till Harplinge. Jag var riktigt nyfiken på hur sadeln skulle ligga på Lyckis. Efter att jag plockat upp P på vägen och kommit till stallet, tagit in hästarna och gjort vid dem återstod sanningens ögonblick! Jag packade upp sadeln och stod och fasade en stund. Skulle jag våga lägga på den? Jag tog mod till mig till slut och se; sadeln låg jätte fint! Lite rakare än celine men det gör ju inget eftersom den är på gränsen till för svängd. Då återstod det bara att sitta upp och rida en stund för att se om sadeln ligger stilla. Det är ofta det som är problemet, sadlar ser ut att ligga bra men när Lyckis börjar röra på sig så händer både det ena och det andra! Nåja, satt upp och blev helt förvånad över hur fantastiskt bekväm sadeln var! Jag som är bortskämd med Jaguar tyckte den var jätte trevlig! Red en lite vända och kom sedan tillbaka och sadlade av. Den hade legat helt stilla! Fantastiskt! Så nu har Lyckis en ny sadel, hoppas bara P trivs i den också.

Efter den bravaden bytte jag till hoppsadel och P sadlade Cherie och så red vi ut i skogen, en riktigt lång runda! Hästarna stormtrivdes i höstsolen och vi red i varierande tempo uppe på Nyårsåsen! Det var verkligen mysigt och Lycka kändes till min förvånan ännu bättre idag än sist. Det går verkligen fort framåt för dem, jätte kul!

Nu har jag kommit hem igen och det enda som återstår idag är att ta det lungt och äta lite gott! Sjukt bra dag idag trots att jag säkert komma ha lite blåmärken i morgon!


Förra hösten när Lyckis stod och solade. Tjock var hon också men så var hon ju skadad...

Jag är ett mattesnille!

Är det rimligt att betala 1100 kr för ett pannband till ett kandar man betalde 150 kr för??? Egentligen är det ju det eftersom jag tjänade 1450 kr på kandaret, så jag går ju pluss ändå. Men nej, jag tycker det är lite att ta i faktiskt även om jag gärna hade velat ha!!!


Bild från: http://www.xtremehorsemakeover.com/prod_trans.html
Halleluja moment!

Jag sov länge idag, hur skönt som helst! När jag vaknade någongång under förmiddagen så var det första jag tänkte på det nyinköpta kandaret till vrakpris, det andra var den nya dressyrsadeln jag skulle hämta på posten idag. På vägen till stallet hämtade jag sadeln, spännande! Öppnade paketet i stallet och jag blev lite besviken. Den ser inte alls ut som på bilden, knästöden är väldigt mycket mindre! Dock bekymrar det mig inte eftersom jag snarare var orolig för att de skulle vara för stora. Kvalitén kändes faktiskt inte alls bättre än kvalitén på celine... Nåja, det blir till att prova på Lyckis imorgon och om den ligger stilla så behåller jag den!

Sedan blev det att rida! Var rikigt sugen! När jag hade gjort iordning Ella för ridturen tänkte jag i mitt stilla sinne att det är en helvetes tur att "vi bor" mitt i ute i skogen. Vi var nämligen klädda i:

Svarta Petrie stövlar
Grå ridbyxor
Grön/brun PK jacka
Svart somerset hjälm
Brunt Döbert spö
Svarta Jacson handskar

Brunt Hubertus kandar omgjort till träns (var ju tvungen att prova!)
Svart Jaguar sadel
Ljusblått Isabell werth schabrak
Blått ridtäcke från hööks
Bruna Equest lindor

En salig blandning med andra ord!!!!

Men vad spelar de för roll vilken utrustning man har när hela passet var ett enda stort HALLELUJA MOMENT! Det började förvisso lite tveksamt med med konstruktiv och systematisk uppvärmning blev Ella helt fantastisk att rida och jag red ovanligt bra! Jag kunde till och med konstatera att jag var nöjd med min sits och inverkan, det händer sällan!
Vi red valda delar ur LB-programmen och samtliga delar red vi 8-mässiga flera gånger om. I alla fall kändes det så då vi gjorde det väldigt mycket bättre än vi brukar och vi brukar få 7:or så länge Ella bara har rätt gångart är avslappnad och rör sig i rätt riktning! Damn vad taggad man blir!


Ella hästen -08.

Heldag på Flyinge!

I morse styrde ett glatt gäng hästentuiaster kosan mot skånelandet och Flyinge. Att åka till Flyinge är lite som att "komma hem" men i vetskapen om att man ändå inte alls är hemma... Det är nu fyra år sedan jag var hästskötare hos MJ vid breeders och det är minnen som finns kvar, även om det var en av de mest ansträngande veckorna i mitt liv! Arrangemanget har dock växt så det knakat sedan dess och det behövdes verkligen!

Tyvärr liknade Crafoordhallen mest en igloo där vi satt och frös medan vi såg 5-åringarnas andra kval. Vi såg en hel del trevliga hästar och ganska mycket trevlig ridning! Eftermiddagen spenderade vi i stora ridhuset (som var varmt!) och tittade med 6-åringarnas hoppning. Flera väldigt härliga hästar!

Två funderingar från dagen:
1. Jag var den enda personen på hela Flyinge som hade thermobyxor på mig. Jag frös som en gris, hur fasen klarade sig alla andra?

2- Varför gäller inte TR:s regler om anläggningsskiss och att publik och hästar ska hållas åtskilda under breeders? Det är väll betydligt större risk att det händer en olycka där än på en liten lokal dressyrtävling med 40 startande ekipage?

Nå väl. Shopping blev det också! Jag lyckades komma över ett Hubertus kandar som normalt sett kostar runt 1600 kr för 150 riksdaler! Helt vansinnigt. Det var i perfekt skick, inte en repa. Jag ska bara pimpa det med ett blingbling pannband så kommer det vara toppen! Drömmen är ju klart ett rundsytt Döbert, men jag känner att vi kanske ska vara befästa i MSV klasser innan ett sådant kommer på tal och det är en ganska lång väg dit...
Det är ju sanslöst roligt att rida!

Nu har jag precis kommit hem från stallet. Det blev en snabbis, var inte där fören vid halv åtta. Till följd av detta blev det alltså ett kort pass och jag fokuserade främst på mig och min sits. Väldigt nyttigt!

Efter att vi skrittat fram en stund började vi arbeta med halter i skritt, det gör vi nästan varje gång vi rider. Jag fokuserar på att göra halten med sitsen och att bakbenen ska komma nära tyngdpunkten. Därefter gjorde vi samma sak med skritt och travövergångar, även det brukar vi göra. Ella har en förmåga att älga iväg in i trav istället för att kliva in och ta i, men det fick vi snart ordning på. Till sist var det samma arbete i galopp men där stötte jag på patrull! Ella hade minsamm inte tänkt att göra galoppfattningar på rakt spår. Hon kastade in bakdelen hela tiden men med hjälp av lite öppnor och förvända slutor innan fattningarna så fick vi ordning på det också! Skolorna gör också att jag måste placera mig korrekt och inte kan vika mig i vänstersidan vilket jag gärna gö och definitivt förvärrar saken.
Vi fortsatte lite ytterligare med galoppen och växlade mellan böjda och raka spår med fokus att gymnastisera vänster bak men utan att jag hjälper henne hela tiden. Det blev faktiskt ganska arbetssamt för Ella även om vi inte gjorde speciellt jobbiga saker eftersom jag inte hjälpte henne som jag brukar göra utan bara satt helt stilla och lotsade ruunt henne med enbart sitsen. Det sista vi gjorde var att göra fyra serpentinbågar över ridbanan och jag bara satt där och glassade. Fasen vad roligt!

Jag brydde mig aldrig om att sätta tryck och mer samling i henne utan nöjde mig med att vi båda var totalt lösgjorda, nöjda och tyckte det var roligt. Ibland kan man behöva sådanna kravlösa pass också, även om man håller sig till ridbanan, annars brukar vi ju fräsa ut i skogen när vi ska slappna av.

På lördag blir det till att hitta samma fina känsla men med lite mer tryck och försöka få till lite tävlingsmoment också! En annan sak som vi gjorde fantastiskt bra idag var hörnpasseringarna. Jag har en förmåga att slarva med dem (vilket jag antar att jag inte är ensam om :)) men idag red varje hörnpassering riktigt nogrannt och mot slutet satt de som ett rinnande vatten!

Ridning i kylan!

Efter en outhärdligt rörig dag på jobbet styrde jag kosan mot Harplinge igår kväll. Var så trött och rörig i huvudet så jag körde fel, då har jag ändå kört till Harplinge ganska många hundratals gånger :). Kom i alla fall fram till slut och började pussas på mitt lilla djur. Efter mycket prat och tjat tog P Cheriesan och jag Lyckis och begav oss mot Fjellaregård. P har verkligen gjort ett bra arbete med Lyckis och hon var mycket bättre att rida denna gången än sist. Fortfarande en del att arbeta på, men som sagt det går verkligen framåt. Vi red inte så länge utan vägde hästarna och begav oss hemåt igen.

P är så rolig, hon har börjat uppskatta Lyckis väldigt mycket, främst för att hon verkligen lär sig rida på henne! Så nu är det mer eller mindre bestämt att P behåller henne hela nästa termin också. P tackade även för att jag var så sträng mot henne när hon började rida för mig (för 5 år sedan?), hon har märkt att hon har igen det idag, även om hon kanske inte uppskattade det lika mycket när det begav sig :).

Retligt nog fick jag Lyckis nya sadeln på posten idag. Hade den inte kunnat komma igår? Nåja, fick ett infall för ett par veckor sedan och beställde en Santa Cruz Arthur de luxe. Hon har en Santa Cruz hoppsadel som ligger fint och det sägs att Arthurn är av bättre kvalité och hantverk så jag gjorde en chansning och beställde en sådan. Spaldingen har tyvärr blivit för smal för henne nämligen... Så det lutar åt att jag tar en sväng till ner till Harplinge i helgen och provar sadeln på henne. Bara att hoppas på att den ligger bra!


Vandaler på Tubgatan 14!

Det är katterna jag pratar om. Här inte en lungn stund - fullt ös hela tiden!

En annan vandal står just nu och mumsar hö i sin box ute i Hästhult. Nåja, hon var bara lite vandal idag så helt rättvist är det inte! Utrustad i full vintermundering började vi dagens ridpass på bästa vis. Hon känndes mjuk, lungn och tillfreds utan att vara stel och motsträvig som hon gärna är i början av passen. Var väldigt fin ända till något prasslade i mörkret. DÅ kom vandalen fram. I 10 min-en kvart var det rena striden. Jag kämpade för att sitta kvar och ha kontroll - hon för att göra egentligen vad som helst förutom att lyssna på mig. Ingen vacker syn med andra ord. Lyckades i alla fall reda ut begreppen efter en stund och då blev hon helt okej. Red galoppogrammet ur LB:3 flera gånger, blev riktigt bra till slut. Sedan tyckte Ella dock att hon kunde det lite för bra och förekom mig så då blev det pannkaka. Gjorde också ett par mellantraver och lyckades verkligen hålla ordning på allting så hon föll inte isär. Även travvolterna var riktigt fina på slutet. La också in lite halt-träning. Uppridning och halt vid x blev bra när jag kom på att jag skulle använda magmusklerna ;). Halten när man vänder över ridbanan som i LB:3 blev dock kattskit hela tiden så vi la ner det projektet och tar upp det en annan dag.

Jag är faktiskt ganska nöjd. Sällan jag rider så mycket "tävlingsridning" så det behövs verkligen! På torsdag blir ett "vanligt" pass med fokus på lösgordhet och så ska jag försöka få lite bättre koll på min bålstabilitet så jag kan rida henne med lite mer spänst. Framåt helgen får vi väll fokusera på att pussla ihop allting.. spännande värre.


Vandal Nr. 1.

Lunchblogg igen

Det kanske är detta som ska till - att jag bloggar på luncherna. Jag går alltid hem och äter, tar bara fem minuter också är det skönt att komma från jobbet lite grann. Dessutom behöver ju katterna mat!

Igår var jag driftlig, tyckte jag i alla fall. Så här i efterhand så gjorde jag väll egentligen bara det som är skäligt :). På lunchen var jag på Olanders och skulle köpa en blomma (krukväxt), det slutade med tre. Typiskt mig. Men jag tycker det är fint och roligt, tyvärr har jag som många andra en bristande förmåga att hålla liv i dom. Pallrade mig iväg från jobbet vid 17.30, som planerat och åkte upp till lantmännen och köpte kattmat och kattsand till de små liven. Sedan ner till Ica för veckohandling vilket gick väldigt smidigt. Vi började med maten direkt när jag kom hem men grönsaksoppan var ändå inte färdig fören framåt 20.00 vilket främst har med att göra att vi gjorde århundradets största storkok och att vår spis är väldigt långsam... Hann med att städa och tvätta lite under tiden och sedan var det sängen.

Idag ska jag rida Häxan Surtant, i morse tvivlande jag dock starkt på att jag skulle orka. Känner ni också den där uppgivenheten varje morgon? Att man inte för hela världen kan förstå att man ska orka ta sig genom denna dagen också. Men så framåt förmiddagen känns allt okej och framåt eftermiddagen är man full med energi och kan inte förstå varför det känndes så tungt för bara några timmar sedan?

Det hinns ju inte med!

Jag tar mig helt enkelt inte tid att blogga. Mycket har hänt sedan sist. Ella har klippts och jag överfölls av ett antal kilo hästhår som smög sig in i alla skrymslen och vrår där de kliar som mest. Vi red ett ordentligt dressyrpass i lördags som gick helt ok. Red lite linjer ur LB:3 för att ha koll på vad vi behöver träna på. Upptäckte att jag behöver träna mer på tävlingsridning överhuvudtaget! Mycket att stå i de närmaste två veckorna med andra ord. Igår blev det bara lite jogging i skogen då Ella hade enorm träningsvärk och hennes bakdel formligen släpade i marken.

Lyckis sköter sig och tillsammans med P gick hon en programträning igår, ryttartest. P fick resultatet 8,3 och ett kvitto på att de är tävlingsklara. Härligt!

Veckan som kommer innebär enbart fullt ös. Idag ska jag försöka jobba till 17.30 ungefär, lite beorende på hur mycket jag hinner med (flextid är fantastiskt). Imorgon ska Ella trimmas, på onsdag ska jag rida Lyckis och på torsdag är det Ellas tur att arbeta igen. Fredag innebär Flyinge och unghästchampionaten! Hualigen, att man bara orkar :).

Dressyrpass

Upp på hästryggen igen! Härligt att komma igång. Jag har anmält oss till en tävling 24 oktober, det blir bara två LB eftersom LA går på eftermiddagen och vi ska fira min syster i Jönköping på kvällen så det hinns inte med. Men djuret behöver ju mest komma ut och få stimulans så hon blir tam någongång och ur den synvinkeln spelar det ju ingen roll vilket klass vi rider.  

Idag började passet med en ganska stel häst som var lång som sju svåra år. Började rida halter och åttvolter för att lösgöra och korta hästen. Hon ville mest ösa på så jag la stor vikt i att hon skulle ta små steg och vänta - in med bakbenen! Efter en stund började vi göra samma arbete i trav med massor av övergångar för att hon inte skulle vältra iväg. Började komma åt henne ganska bra men hon satt fasst i vänster sidan. Red med lite öppna tänk men fick ändå inte till det så vi gick in på mittvolten - minskade volten - och sedan öka volten, flytta för innerskänkel. När hon gav efter red jag lätt och berömde. Sedan sitta ner och rida ihop innan hon blir för lång och samma arbete igen. Blev mycket bättre efter ett par repetioner. Gick sedan över i höger varv där hon var fin så vi tog en liten skrittpaus. Tänkte sedan rida lite bakdelsvändningar men då blev hon bara spänd och skulle trava. Hon är jäklig svår att rida när hon blir så taggad och överambitiös. Om jag ber henne flytta lite för vänsterskänkeln så slänger hon sig åt vänster - om jag då korrigerar blir hon vansinnig. Längde tyglarna och försökte få henne lite djupare och rundare - red flera små volter och halter. Så i en halt ville hon börja trava efteråt - jag saktade ner och gjorde halt igen. Då började hon istället rygga och när jag korrigerade henne då reste hon sig rakt upp! Fy vad läskigt. Det var länge sedan hon reste sig och hon har aldrig någonsin rest sig så högt! Fy, flera sekunder av fasa innan vi kom ner på jorden igen. La om taktiken och red lite skänkelvikningar vilket hade bättre effekt och vi kunde påbörja galopparbetet. Galoppen var väldigt fin när jag verkligen koncentrerade mig i varje steg och inte lät henne smita iväg någonstans. Gjorde samma sak i galoppen som i traven. Sedan avslutade vi med lite trav längst fyrkanstpåret. Jäklar vad hon travade! Spänstig och framåt trav som samtidigt var lättreglerad - sällan det händer på hästen. Antingen brukar hon falla isär eller så bara trippar hon.

Sedan hoppade jag av och skrittade av henne för hand. Det är så tråkigt nu med mökret - kan inte skritta fram och av i skogen. Men då kan ju jag motionera lite istället!

Ser fram emot tävlingen. Om jag bara rider ordentligt och hästen inte ballar ur totalt (som hon gjorde i Susedalen) bör det gå riktigt bra.


På banan igen.

Jag har legat sjuk sen i fredags. Nu är jag dock på banan igen och jobbade idag. Jag är fortfarande lite matt, har hosta och snorar men det är inte så farligt. Dessutom blev jag alldeels för rastlös för att vara hemma en dag till.´

Kan också berätta att första veckan med hälsovakten gav en viktnedgång på 2,5%. Häftigt!
Den andra nyheten för dagen är att en av de härligaste människorna i världen har blivit mamma! Zara och Jimmy har fått en liten pojk. Har dock inte fått tag på Zara (har en föraning om att hon har lite annat för sig just nu...) så jag utgår från att allt gått bra. Grattis till er!!!

Bloggar mer en annan dag när jag har något vettigt att skriva.

RSS 2.0