Årsdebuten

På lördag bär det av till Plönninge för årets första tävling. Jag har absolut ingen aning om hur det kommer gå. Tävlingen går inomhus och Lycka hatar ridhus, skyggar för allt. Å andra sidan har hon känts trevlig att rida på sistone. Som tur är ska vi bara rida två LB-klasser, känns lagom efter höstens skada och att hon var så knepig i igångsättningen. Sen ska vi etablera oss ordentligt i LA.


Förra årets debut gick kalas, men det var först i maj. Jag är lite snabbare i år ;).

Bollar i luften

Jag har lite för många bollar i luften för att blogga just nu. Har legat sjuk i mitten av veckan, det var först igår som jag kunde göra något som var i närheten av vettigt.

Det är mest jobb, ridning, medlodifestival och sånt som regerar annars, Jag ska försöka återkomma med något vettigt imorgon.

Att vara Kerstin...

...innebär bland annat att man får värre sår av tejpen sjukvården använder för att tejpa ihop sår än det sår man fick av att gräva ut en p-stav (som jag berättade om igår).
...när man får ett nästan centimeter djupt sår i korsryggen har man ett år efter mer ärr av såren man fick av plåstren än det primära såret.

Ärrbildare sa en läkare. Men visst är det knasigt att få sår av plåster?

Hopphäst!

Idag gjorde jag och Lyckis vår första seriösa hoppträning för Mikael Greveback! Med god hjälp och guidning från Micke blev vi bara säkrare och säkrare under passets gång. Sista övningen för dagen var en liten bana som vi klarade Felfritt utan några komplikationer. Ett stopp blev det under passet, det var när Lycka ångrade sig i sista stund på ett smalt lydnadshinder i ko-färg. För övrigt gjorde vi ett helt felfritt pass.

Imorgon hägrar dressyrträning för Catrin. Motivation!!!

Glen Gordon gör väskor?

När jag tänker väska + Glen Gordon tänker jag en praktisk väska att ha med på tävlingar/träningar. Det visar sig dock att Glen Gordon har tänkt något helt annat:


Men visst, jag kan tänka mig att denna väskan både som tävlingsbag och som handväska cilivt, om det inte hade varit för de 1395 kr jag måste bli av med i utbyte. Skulle du vilja kika mer på denna eller andra väskor från Glen Gordon kan du klicka in på:
http://segcompanyab.e-butiken.se/


Det gör ont att vara kvinna

Kvinnor ska inte bara föda barn och vaxa benen, det finns en annan dimension av smärta/obehag kvinnor ibland får dras med, just för att de är kvinnor. Preventivmedel. Jag är ju förvisso en kondomförespråkare av högsta rang när det handlar om stundens hetta och oplanerat eller oregelbundet sex. Även om jag v-e-t att det är långt ifrån samma sak att ha sex med kondom och att ha sex utan. Men när man har någonslags stadig relation som innefattar sex så väljer man ofta något annat preventivmedel. Dessa preventivmedel är i stort sätt alltid hormonbaserade läkemedel för kvinnor. 

Hormonbaserade preventivmedel (p-stav, p-piller, spiral) har lite olika trevliga biverkningar så som; viktminskning/ökning, deperission, svängande humör, ökad risk för blodpropp och stroke, nedsatt sexlust, migrän, acne, bröstspänningar, gaser i magen, håravfall, trötthet, minskad aptit, ökad risk för underlivsinflammationer, kräkning och diarré. Detta är dessutom bara de mycket vanliga eller vanliga biverkningarna.

Tyvärr finns det ännu inte så många val. Antingen har man sex med kondom eller så använder kvinnan ett hormonbaserat preventivmedel. Den dagen det finns preventivmedel för män (annat än kondom) kommer jag dra med min sambo till vårdcentralen kan jag lova.

Nåja, jag har varit fantastiskt nöjd med min p-stav, fram till idag. Den har bara gett ett par av ovanstående biverkningar och kanske inte ens det eftersom jag trycker i mig en del annan medicin som även de kan leda till liknande biverkningar så det är svårt att avgöra vilket som ger vad. Men idag skulle jag byta p-stav. Smärtan var fruktansvärd och jag trodde jag skulle dö. Bedövningen var nästan obefintlig och känslan av att någon trycker in en tång under skinnet på mig och börjar dra i nånting så all vävnad följer med känns sådär. När den gamla staven väl hade grävts fram så var det en piece-of-cake att sätta in den nya.

Nu sitter jag dock är med en uppsprättad arm och bedövningen är obefintlig. Jag har tryckt i mig en hög dos smärtstillande och jag vet inte hur det hade känts utan, troligen hade det inte

Tisdagen (+dagens vill ha)

I  måndags fick Lycka lite välförtjänt vila medan matte gottade sig med potatismos och grönpepparsås. Igår blev det ett litet pass i snön, energins prutade men när jag bara behöll kontrollen och inte lät henne smita iväg så gick det ganska bra. Till middag åt jag och Honey smörgåstårta. Vi gjorde egen, fantastiskt gott! Synd att jag inte fotograferade underverket. Det är inte illa att skaffa sig en sambo som är en hejjare på att laga mat! En annan har sin starka sida i att städa, även om den talangen används allt för sällan...

Dagens vill ha:
Equest schabrak, eller andra schabrak med antiglid överlägg är dagens vill ha-produkt. Jag har ett par sådanna schabrak, dels från Equest som var först med att tillverka dessa schabrak, men nu har Rider's Company hängt på trenden och tillverkar liknande men en aningens billigare schabrak.Schabraken kan köpas både i dressyr och hopp modell samt i en mängd olika färgkombinationer. Ett tips är att Equest kan tillverka ALLA olika kombinationer, men priset blir därefter. Jag har t ex köpt ett vitt dressyrschabrak med ljusblå passpoal och marinblått kantband, leveranstiden var ca 4 v. Tyvärr har jag inte hittat någon återförsäljare av Rider's Companys schabrak på internet, kanske någon utav er andra har det?

Det man ska tänka på innan man börja använda dessa schabrak är huruvida sadelns passing påverkas? Jag har provat ut båda mina sadlar med sådanna här schabrak under. De gånger jag använder schabrak utan antiglip pålägg har jag en antiglid pad under schabraket i samma tjocklek. Jag började använda dessa schabrak eftersom jag har en häst som ser ut som en gris över ryggen och det är svårt att hitta en sadel som ligger stilla. En annan fördel med schabraken är att de fördelar trycket lite bättre samt lyfter sadeln om det finns någon risk för att den trycker på tornutskotten (den risken föreligger främst om man har en häst med bred ryggrad och platt rygg).

Jag upplever funktionen densamma som med antiglid pad, fördelen är att jag tycker det är ett jäkla bök med antiglidpaden - speciellt när jag är ute med hästen på andra platser än hemma. Hon försöker ofta gå rundor osv när man ska sadla på okända platser och då är det skönt att bara kunna slänga på sadeln. Hemma i stallet gör det mindre skillnad, då står hon så lungt och fint.

Dagens vill ha; Veredus Piaff benskydd

Jag är materialist. Men det finns gränser även för mig.

Veredus Piaff benskydd verkar helt otroliga och jag skulle gärna vilja haen uppsättning. Jag bryr mig inte sådär vansinnigt mycket om passform och tryckutjämning för böjsena och allt annat, för sådanna problem har jag aldrig haft med mina hästar (eller någon annans). Men faktumet att de andas är ett stort pluss. På sommaren blir Lyckis hud på benen svampiga efter användning av benskydd eller lindor. Nu löser jag detta med att spola av benen extremt nogrant, men ett par bättre benskydd hade ju varit bra också!

Sen är de ju fantastiskt snygga också!Om du nu skulle vilja betala ca 2800 kr för en uppsättning benskydd (det finns boots också för ytterligare en förmögenhet) så kan ni gå in här; http://www.ridsportbutiken.net/sortiment/hasten/benskydd.html. Varifrån jag också lånade bilden.

Helgen som snart gått

Igår red jag Lyckisen i ridhuset - igen. Det var länge sedan jag var så här motiverad! Hon var om möjligt ännu bätte vid detta pass. Speciellt galoppfattningarna var av en ny kvalité men även hela galopparbetet. Traven arbetade jag inte så mycket med fören på slutet. Hon är mycket lättare att rida i trav efter galoppen!

Lördagkvällen tillbringade vi först hemma hos Davids föräldrar där vi åt en oförskämt god middag, sedan avslutades kvällen hemma med ett tiotal vänne, god dricka, sällskapsspel och youtube-filmer. Fast det låter mer städat än det var inser jag.... Idag vaknade jag ganska tidigt och låg och lyssnade på ljudbok i en timma eller två (Stieg Larssons Flickan som lekte med elden). Sedan gick jag upp och då började det bli fart på alla andra människor som låg och sov lite överallt i huset.

Nu i eftermiddag red jag en runda i skogen på Lyckis. Fy vad hon behövde det! Hon var riktigt taggad och pigg, energin sprutade!

Hästar som jag ridit eller ägt eller vad som helst.

Ella:


Arvid:


Lyckis:


Albin (R.I.P)


Kickan:
Dressyr i ridhuset

Igår tog jag min lilla korv och åkte ner till ridhuset. Hon har alltid varit så lugn och fin att hålla på med men de senaste gångerna jag varit i Rydö har hon ballat ur när jag lastat ur. Tror att det beror på att hon har så mycket energi, de kan ju inte springa i hagen för det är hårt och halt så den enda motionen hon får är ridningen.

När vi väl kommit i ridhuset kommer nästa chock. Ena ridhusspegeln hade gått sönder och i ena hörnet var en traktor, trasig spegel, harv m.m avskärmat. Hon var ganska lugn tills jag hade hoppat upp. DÅ blev det livsfarligt. Hon är så töntig! Det var ett par andra som red men inte så många så det gick bra. Var laddad och spänd i början men efter en massa galopparbete kom den fin-fina traven fram igen! Kanske till och med ännu finare än sist. Lekte ganska mycket med traven och exprimenterade med takt och tempo - med bibehållen schwung. Galoppen var avsevärt mycket bättre idag men hon vill bli lite för hög i nacken. Tränade även lite halter - hela tiden är vänster bak efter in i halten, vilket inte är så konstigt eftersom vänstersidan är den svagare sidan, men det är lite små irriterande att jag inte får grepp på det. Gjorde fyra-fem skänkelvikningar vilka var fina - fokuserar bara på fotförflyttning, tvärning och eftergivenhet i innersidan. Lekte även fram några fantastiska mellantraver. Hon orkar inte en hel diagonal - tror jag - jag försökte inte. Men det kommer ju.

Motivationen är på topp!

Torsdag

Bakpotatisen är i ugnen och snart ska jag lyssna på ljudbok medans jag gör baconröra. Sedan bär det av ridhuset med lilla hästen!

Blogglovin

Tipstipstipstipstips:

www.bloglovin.com

Sadlar säljes

Jag har två sadlar som ligger och skräpar, inte mycket för världen men alltid något. Nu vill jag i alla fall bli av med dem;

http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=123323&kid=

http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=123324&kid=

Trötthet

Jag känner mig så sliten, det är bara ett par timmar under dagen jag känner mig någorlunda pigg. Jag kan inte fatta att resten av livet ska vara så här. Min förhoppning är att man vänjer sig och kommer i någonslags lunk. Det är tur att man i alla fall har ett jobb man trivs på och har roligt!

Igår gick jag en promenad med Lyckisen. Hon är så sprallig så energin sprutar ur öronen på henne. Ikväll ska vi ner till ridhuset är det tänkt för lite ordentligt arbete. Förhoppningsvis är det inte passa ponnyer där idag. Hoppas på att det är tomt så jag kan lina henne innan jag sitter upp, men det är nog för bra för att hoppas på. Har nästan bestämt mig för att tävla sista helgen i februari, det är bara LB:2 och LB:3 så det bör vi klara av. Bara hon lgunar ner sig och jag får ordning på galoppen så kommer det gå galant!


Kallt.

Det är ruskigt kallt nu. När jag dessutom var elak mot min lilla häst och helklippte henne så behöver hon det här:
http://www.scan-horse.com/?action=showpicture&parent=877&imageId=1080&lang=s&gallery=877&page=338 för att hålla värmen.

Är det ännu lite kyligare så har hon exempelvis
http://www.hasttema.se/butik/product_info.php?cPath=60_66&products_id=426 detta under.

Det är lite knep och knåp för att få ihop täckena så det varken blir för varmt eller kallt men det brukar gå bra! När hon var halvklippt hade hon aldrig tjockare täcken än 100g så jag har inte det största lagret med tjocka vintertäcken.

Hästhelg

I fredags tränade jag och Lyckis för Catrin! Fy vad roligt det var! Hittade hennes fina trav, den som jag bara fått smakprov på vid ett par tillfällen förut. Nu kunde jag rida i den traven i stort sett hela tiden, med övergångar och tempoväxlingar som pauser. Galoppen var svårare men det gick ganska bra ändå, hon är lite lat och vill inte riktigt ta i i galoppen, vi arbetar på.

I lördags red vi ett kort repetitionspass men det blev inte mycket av det för det var så hårt i marken. Igår tänkte jag inte rida så jag klippte henne istället, helklippte henne - hon blev så snygg! Duktig vad hon också även om hon inte tycker om att bli klippt på benen. Framåt kvällen började jag dock bli rastlös så jag tog min lilla häst och åkte ner till ridhuset. Det var vi och ett dussin ponnyer. Lycka är livrädd för ponnyer!! Hon sprang omkring och frustade ovanbrutet i en halvtimma och var allmänt hysterisk innan hon kom till riktigt arbete. Hittade samma fina trav som i fredags! I galoppen var det ännu svårare för hon var så jädra pigg och stark. Men ett par riktigt fina galoppfattningar blev det i alla fall!

RSS 2.0