Visste du att:

"Du gamla du fria" är inte Sveriges nationalsång enligt lag, Sverige har överhuvudtaget inget nationalsång enligt lag. Det är inte heller konsigt att det är norden som omnämns och inte Sverige efter Sverige och norge var i union när stycket skrevs 1844.

Hitler var vegetarian (ett rätt från den karln). Man har inte kunnat påvisa att han har judisk ursprung vilket ofta påstås.

USA har 50 stater och inte 52. Räkna stjärnorna på flaggan, stjärnornas antal har ändrats då antalet stater har förändrats. 

Frasen "tager du..." existerar överhuvudtaget inte under svenska bröllop och har aldrig gjort.  

Kinesiska muren går övererhuvudtaget inte att se från månen.


God natt

Ja nu får det vara bra för den här dagen. Imorgon ska jag gå upp klockan fem för att hinna rida innan jag ska till Halmstad så det gäller att komma i säng.

Jag har mer eller mindre svårt att sova och dricker alltid ett glas varm choklad innan jag går och lägger mig. Jag vet inte om det hjälper, men det är otroligt gott. Det ska vara gammaldags mjölk med naturlig fetthalt och så det viktigaste; ingen jäkla oboy. Här kör vi med äkta vara, Whittards hot chocolate direkt importerad från England. http://www.whittard.co.uk/store/catalogue/Hot-Chocolate-P5000/Luxury-Hot-Chocolate-214148.raa
Bättre blir det inte. Eftersom det kostar lite att skicka det över havet buffrar jag upp. Nästa gång är det nog dags att prova någon utav Whittards andra varma choklad sorter. Om jag vågar. Mums.

God natt

Bli inte enspårig - litteraturtips för ryttare

Vid senaste träningen hos Catrin fick jag en galoppövning för att stärka Lycka i galoppen och hitta balansen. När jag sedan gjorde den övningen hemma slog det mig att exakt samma övning gjorde jag och Lycka när vi tränade för Daniel Jugnet. Daniel är fransk beridare som sedan 25 år har en  ridkonstakademi i närheten av Toulouse i sydvästra Frankrike. Han har som specialitet klassisk akademisk ridning i den franska traditionen från de la Guérinière till Nuno Oliveira. Catrin å sin sida arbetade för europas dressyrelit under 90-talet och var bland annat stallchef hos Sjef och Anky.
Visserligen var hjälpgivningen något annorlunda när jag tränade för Daniel men det slog mig att det ridningen faktiskt inte skiljer sig alls mycket. Förut sa jag alltid att god ridning är god ridning vilken inriktning man än har (modern, klassisk, barock, akademisk....) vilket jag inte förstår varför jag inte säger oftare.

Så med detta i baktanke letade jag upp Podhajskys bok "Den klassika ridkonsten" och började läsa idag. Jag läste den för ett par år sedan men sen har jag glömt av den och isället ägnat mig åt Müseler och Klimke (som jag tipsar om längre ner). Du kan läsa mer om Podhajsky här; http://en.wikipedia.org/wiki/Alois_Podhajsky. Podhajsky kan på somliga vis anses vara något förlegad. Jag t ex irriterar mig något på att han talar om vinkling av de tre lederna i bakbenen och inte om vinkling av bäcken för att uppnå samling. Å andra sidan är det gärna sådant jag förbiser när han skriver så mycket annat bra.

Podhajskys bok "Den klassiska ridläran" finns att hämta gratis här; http://www.olby.se/Podhajsky

Tidigare i texten nämnde jag även Müseler och Klimke som två favoriter. Kan rekomendera Wilhelm Müselers "Riding Logic". Aldrig har ridning varit så enkelt som när han förklarar. Boken innehåller en grundlig genomgång av ryttarens sits och hjälpgivning, grundläggade dressyr upp till ungefär MSV dressyr samt grundläggande hoppning, terräng och tömkörning. Jag blir lyrisk. ALLA har hjälp av den här boken, oavsett utbildningsståndpunkt. Den finns att köpa från England men jag köpte min begagnad på http://www.amazon.com/.

Reiner Klimke är en annan favorit som man även kan se rida här; http://www.youtube.com/watch?v=8T3AcvnEuMw ridningen kan säkert kommenteras, åtminstone har ju hästmaterialet förbättrats något otroligt. Men galoppiruetterna hade belönats med riktigt höga poäng idag också, det kan jag nog lova, yummie. Boken jag har är "Basic training of the young horse" och det är precis vad den innehåller. Det börjar vid fölet och slutar vid ca 5 års ålder. Det är en ganska diskuterande bok och Klimke visar att det finns många vägar för att lösa problem och diskuterar kring dem. Även denna bok går att köpa på www.amazon.com

Det var allt för idag. nu ska jag fortsätta läsa och få nya idéer hur jag ska räta ut min krokiga häst. ;)Takida

Vi tyckte de ägde i höstas på Gisleparken men fy vad vi hade fel. På Hultsfred visade de att Gisleparken var en på tok för lite scen för dem, som om vi inte redan visste.

It's alright now when you're here
A bit of hope when you look into my eyes
Follow me to the other side
You will never walk alone
I'm always by your side

Hold on tight when we fall into the night
I will guard you now and the rest of my life
But there's one bitter lie, how I did you wrong
It wears me out and leaves me naked, the truth is
always strong

I'm knocked down by your eyes
I think it's gonna happen

She's kind of weak she's not too fine
But I'm burning inside and I'm shaking again, heeey yeah

She's kind of weak she's not too fine
But I'm burning inside and I'm shaking again

It's colder now and you're not home
I'm all awake, thinking of my own

Feels like it's coming down
It hurts being with me
Don't walk away, can't you hear the scream

When she's gone I don't know
Please tell me if it's gonna happen?

She's kind of weak she's not too fine
But I'm burning inside and I'm shaking again, hey hey hey yeah!

She's kind of weak she's not too fine
But I'm burning inside and I'm shaking again

I'm sorry now, I'll make it up somehow
Hurt me with something more and more and more and more!

She's kind of weak, but I'm burning inside, heeey yeah

She's kind of weak she's not too fine
But I'm burning inside and I'm shaking again

Kändis look-a-like

Nej, jag får ett mindre psykbryt på denna blogg och ger upp.


En lugn lördag

Efter jag skrivit förra inlägget kom älsklingen ner och vi tittade på snatch. Jag såg inte slutet utan somnade på soffan och sov i ungefär två timmar. sedan var det middag och iväg till stallet. Lyckis skötte sig bra för att inte ha gjort något vettigt på flera dagar. Tog hem massa schabrak och benskydd från stallet så nu ska det tvättas ordentligt. Jag använder aldrig schabraken mer än en gång om hästarna har svettats, vilket de gör varenda pass nu på sommaren så det blir en del tvätt.


Tuff fredag

Gårkvällen hade utlovat hög promille halt vilket också uppfylldes med vin, gröna shottar, B52, piggelin och shot på blåbärssoppa. Fy, men det börjar ordna upp sig på riktigt nu. Poker blev det och jag äger som vanligt även om hade tufft motstånd ifrån Jens.

I eftermiddag ska jag äntligen rida Lyckis igen. Eftersom hon stått i ett par dagar håller vi oss på ridbanan, för säkerhetsskull.

Hoppas nu älslingen vaknar snart  så man får mat, om han nu är sugen. ;)


Sovmorgon

Skönt att sova ut idag, även om kisen var lite väl påfrestande ett tag. Nu ska jag ge mig iväg till stallet och rida Ella, sen kommer hovis och skor hästarna så då kan jag rida Lyckis igen.

Ikväll är det gott sällskap, poker och alkohol.

Tandtekniker och tappsko

Jag börjar överväga att låta denna blogg döpas om till något med hästar - eftersom det är det som bloggen till största del består av. Jag avvaktar dock ett tag och så får vi se...

Igår busade jag och Lyckis en runda i skogen. Eftersom hon fått ett sår vid sadelgjordstaden (vilket också kan vara en ink, vi avvaktar och ser...) rider jag så lite som möjligt med sadel. Alltså blev det barbacka även igår. Vi började med ett avramlingsförsök efter ca två minuter när grannen kom med traktorn och Lycka var mer fokuserad på ponnyerna i horisonten på traktorn, tills dess att traktorn var ca 6 m ifrån oss. Då flydde Lycka. Vi ska träna mer på detta, har bokat dejt med grannens traktor halv sex-sex varje kväll för att vänja oss. 

Nästa avramlingsförsök kom när vi flög fram i galopp på travbanan och det låg en liten björkstam över vägen. Denna stam har nog en diameter på fem cm och har legat där i ett år, inget hästarna bryr sig om. Men just denna gång, när vi hade en hastighet som inte ens fälttävlanshästar kommer upp i bestämde sig Lycka för att vi skulle hoppa. Jag hann tänka många tankar innan vi landade, inbegripande "det här kommer göra ont" och "fy fan vad hon hoppar". Inget litet språng med andra ord. Efter ett par meter landade vi dock och jag lyckades faktiskt landa i balans, något jag är imponerad av.

När vi var på väg hem mötte vi grannen som ville se om min fjantiga häst kunde gå ner i deras vattenhinder. Sagt och gjort - detta måste vi bevisa. Efter ett par trevande minuter plumsade Lycka i och tyckte det var roligt att vada fram och tillbaka genom vattnet. Av någon anledning lyckas hon dock trampa sig själv och drar till skon - så den blir lös. Eftersom hovslagaren kommer på fredag fick jag inse att jag hoppar över ridningen idag och hoppas att den sitter kvar, trots ett glapp på 2-3 mm.

När jag kom i morse så hade dock tre sömmat släppt så den satt bara fast på ena sidan. Jag drog bort skon och hoppas nu att hoven håller sig fin tills imorgon. Sedan bar det av till Slöinge och Carl-Fredrik Gauffin - tandtekniker. Vi åker reglebundet och tittar på täderna och sist var Carl-Fredrik inte riktigt nöjd då hon hade fått en tandskada efter att bitit fast bettet mellan tänderna vilket också lett till förhårdning på insidan av mungipan. Idag såg allt mycket bra ut - tandskadad har börjat läka och ny emalj bildas samt att förhårdningen har försvunnit. Detta enbart genom att byta till ett kortare bett. Carl-Fredrik tyckte jag skulle fortsätta växla mellan det vanliga tredelade bettet från Globus och det raka "trav"bettet som Lycka trivs bra med. Han tyckte inte jag skulle rida på "Magic Pessoa" bettet eftersom det är storlek 11,5, något för stort med andra ord. Det är inte lätt när hästen har liten mun, få modeller som tillverkas så smått.  

Nu ska jag busa med min katt för hon har legat här och tuggat på mig hela tiden när jag skrivit.

Aha upplevelser med Lyckisen

Häftigt. I fredags gjordes ett repetionspass för att inte glömma av allt vi tränat hör Catrin. I lördags lullade vi skogen och idag var det dags för ett riktigt pass. Ett flertal poletter trillade ner idag. Helt fantastiskt. När jag bara får fatt på bogarna i galoppen så fungerar så otroligt mycket.

Tackar Catrin för vägledningen. Titta in på hennes hemsida www.dressyr.com

Man ska inte kasta sten i skithus....

Ja, vad säger man. Trots (eller tack vare att) att jag idag drog ner medelåldern ganska kraftigt idag på fikarasten så är det alltid lika trevligt. Av någon anledning börjar någon prata uttryck och talsätt vilket mynnar ut i att "typiskt män att vara svin" och "man ska inte kast gallsten i skithus".

Att uttrycket "gå med levande stöd" är vedertaget inom vården innebär inte att det är vedertaget bland övriga befolkningen, vilket kan leda till en del frågetecken. (Uttrycket syftar på att man behöver en person som stöttning eller hjälp när man går".) Hur man går med ett dött stöd kan ju diskuteras... Likaså är "usken" inte självklart och kan leda till förvirrade ögonblick när man hänvisas att prata med denna (undersköterska).

Trevligt värre. Språk är spännande. "Det är skillnad på att göra något jämt och tamme fan hela tiden". Eller inte...

För övrigt undrar jag om mannen som skickade 666 sms till sitt ex på två månader räknade dem. Är det någon tillfällighet att det just var det antalet och lägger man tid på att tolka detta?

Start - broms - back.

Tränade vi mycket på igår. Lilla hästen har ju lite svårt att rygga så det blev mycket basic med start och stopp för att renodla hjälper, för att sedan kunna få henne lägre i nacken utan att hon börja backa. Jodå, det gick bättre och bättre. Matte blir bara trött i huvudet.
Fick givetvis kläm på galoppen också. Gud vad roligt det var. Fick tips på hur jag ska göra för att placera bakbenen i rätt vinkel - sedan in med bogen - sedan spårning - och vips vad hon galoperade! Det är inte lätt att rida... men som Catrin sa - ta fram svagheterna, syna dem under luppen, red ut dem och släng undan dem.

Har suttit och försökt ringa Hudmottagningen i snart en timma nu men det är bara upptaget. Jag vet inte ens varför jag har fått en kallelse, vad ska de göra med mig denna gång? Måste boka om tiden och få veta varför jag ska dit. Märkligt värre.

Lågt blodtryck - dålig cirkulation

Finns det ett samband där mellan? Har ju alltid haft något lågt blodtryck och undrar nu om detta hänger ihop med mina frusna händer? Jag ska klura vidare och kanske ta tag i en av sjukskötersorna här på jobbet. ;) Inte för det besvärar mig något nämnvärt men man kan ju alltid fundera.

Igår tömkördes hästen - FIN! Låg och rund, släppte högersidan ordentligt på slutet. Blev förvånad när jag såg hur bra hon faktiskt galoperar. När jag sitter på känns det som en tokfin gräns mellan tretakt och fyrtakt, men på töm såg jag ju att hon faktiskt är hundraprocentig i takten även när hon inte riktigt orkar. Lite mer bärkraft och framdelen lättar så blir även den riktigt bra. En utav sakerna att ta upp med Catrin ikväll.

Nästa vecka bär det av till tandteknikern. Det kan hon behöva känns det som. Har ridit mycket på rakt bett den senaste tiden för att hon inte ska fippla och bita fast. Får se vad vi kan få för råd av Carl-Fredrik.

Mest hästliv alltså. Det är mest det som intresserar mig. Förutom min älskvärda sambo och kisen förståss.

Nu är vi på gång..

... med vecka 33. En lätt huvudvärk har drabbat mig och jag är något matt men man får hoppas att det reder sig.

Lycka var trevlig igår om än något sur i början. Det är inte lätt att fälla/sätta päls - hon blir en liten argbigga utav det. Ska höra med Josse om hon kan börja sköta täckning vid behov, vilket jag inte tror är några problem. Men i så fall klipper jag den lilla tussen till helgen. Snart dags för skoning också + tandtekniker + massage. Ska ta tag i detta i veckan och boka tider.

Tänk om en annan hade köpt nya skor var stjätte vecka och fått regelbunden massage. Hos tandläkaren går jag. Det är lätt att komma ihåg för när det är dags för Lycka då är det dags för mig.

V. 33

Fylls med arbete i vanlig ordning. Lördagen kommer tillbringas i Stavås med grillning och poker tillsammans med släkten. Hoppas hinna med hästarna så mycket det går.

Ska absolut inte glömma soptunnan ikväll.

Tillbringade förmiddagen med att försöka få ut diskmaskinen som har gått sönder. Jag gav ganska snabbt upp då jag inte förstod ett jota. Är det inte meningen att man ska klara det där själv?

Ryggningar, monopol och katter.

Igår red jag Bella bus i padocken. Det gick varken bra eller dåligt men jag skrattade så jag kiknade i mellan åt. Tänkte jag skulle börja introducera ryggning då det är nyttigt för henne som har svårt att komma över ryggen. Det började helt ok och hon verkade fatta vad jag menade någorlunda även om det inte blev några regelrätta ryggningar utan mer tveksamt backande. Tills jag gjorde missen att låta henne vara för hög i nacken samtidigt som jag lättade i rumpan - då reste hon sig. Dock bad jag ju i princip om det så jag gjorde ingen stor grej utan red fram igen och gjorde lite annat. Nästkommande ryggning var jag noga att sitta ner på rumpan och be henne var låg. I ren förtvivlan (?) och/eller frustration börjar då Ella pipa så som ston gör när de är sura. När jag inte förbarmade mig över henne då utan fortsatte be om ryggning gränggade hon på mig istället. Lustig häst det där. Efter ca 30 ryggningar fick jag vara nöjd och travade/galoperade av. Riktigt fin var hon. Så även om ryggningar ser och ut och känns uti helvete gör de nytta. Något att tänka på när man är en hopplös perfektionist som jag.

Kvällen tillbringades i Halmstad hos Martin och Martina där det dracks sommardrinkar och spelades monopol. Jag gick ut jäkligt starkt och ledde överlägset. Tills alkoholen började påverka mitt omdöme, när jag gav bort strandvägen till Martin fick jag se mig besegrad.

Idag var jag och Cesar hemma hos mor och far. Försökte få Cesar att bli vän med deras katt Jonas. Det gick sådär. De blängde på varandra i ett par timmar, sedan gav vi upp och åkte hem. Får ta en ny visit i veckan. Nu ligger det lilla knytet och sussar i mitt knä istället.


Det är inte roligt just nu

Men det bättrar sig väll. Igår busade jag och Lyckisen i skogen barbacka igen. Fasst lite mer diciplin var det - mycket övergångar speciellt med fokus på balans från galopp-trav. Hon gick fint, speciellt i galoppen.

Ikväll ska jag ha träningar, bäst för mina elever att de har tränat på sina läxor. Mohaha.

Den mest bortskämda katten i södra sverige....

I alla fall för att vara en liten sketen inavlad bonnkatt som efter att ha gått på lådan i två veckor plötsligt början kissa i soffan. Inte för att vi inte tycker om henne, för det gör vi verkligen men det är mindre tacksamt att tvätta sofföverdrag...

För övrigt verkar det alltså som att Cesar trots allt är en hona och det innebär att jag har gjort det igen. Min föräldrar har en honkatt som heter Jonas och även om det inte var jag som döpte henne så har jag ju inte ansträngt mig för att döpa om henne...

Till helgen var tanken att vi ska ta hem Cesar till min mor och far så hon får socialisera sig lite med andra katter. Det hade varit trevligt om det fungerar bra för då kan Cesar ha ett eget litet kollo i Granhult när vi inte är hemma. Vi hoppas på det bästa. För att säkert kunna transportera Cesar till och från Granhult gick jag in på Hylte Zoo för att köpa en kattbur. (Jag tror inte det är lämpligt att köra med katten på axeln, även om det var så jag transporterade henne från Hästhult eftersom honom vägrade sitta i kartongen.) Vi har pratat lite om att köpa en klätter och klös möbel till Cesar eftersom hon roar sig att klösa på skinnsoffan. In i affären kommer jag och där står den ju! Egentligen en väldigt ful möbel med blått plysch men så rolig den såg ut!!! Jag kom hem över 1000 kronor fattigare och förstod inte hur detta kunde hända... Dyr katt.

När man har en sådan dyr kattmöbel så måste man ju dock alltid ha katt, så det är vår tröst. Vi kan aldrig mer vara utan katt för då har jag ju gjort en förlustaffär. Hugo var mest tacksam för att jag inte handlat på hans kort... även om han tyckte jag gjort ett strålande köp.

-----------------------

Lyckisen skulle skrittas en runda i skogen igår men det blev bock och galopp istället. Busiga lilla hästen bockade hela vår extremt långa uppförsbacke med mig på barbacka, hysteriskt fnittrande med lösa tyglar. Kände mig som 12 år igen och påmindes om att hon faktiskt är unghäst. Älskade lilla hästen.

Uppdatering; Hallandsposten och tävling

Det är helt enkelt en vecka sedan jag skrev sist, dåligt utav mig. Veckan som gick var dock ganska intetsägande. Jobbade som vanligt, ägnade dock tisdagen till att skriva färdigt C-uppsatsen, men när klockan slog åtta och biblioteket stängde kunde vi konstatera att den inte blev  färdig men att vi i alla fall är en bra bit på väg. Vi var väldigt effektiva, tog bara ett par korta pasuser och då ägnade jag mig åt att läsa hallandsposten från 1986. Ruskigt bra år det där.

Fredagen avnjöts i stallet för att sedan komma hem och umgås med trevliga människor. Flera glas vin och 20 Youtubeklipp senare somnade jag och Cesar.

Men nu till det roligaste av allt. Jag tävlade i Ljungby igår och jag är så fantastiskt glad att jag överhuvudtaget kom dit. Så här var det nämligen;
För ett par veckor sedan blev min plånbok stulen. Där i har jag min licens och mitt gröna kort. Kontaktar ridsportförbundet och arrangören. Får klar tecken att starta ändå.
I måndags kom Ella in från hagen med ett sår under hakan, precis där nosgrimman sitter. Av med nosgrimman och hoppas att det läker. Flytta upp nosgrimman och på med en kindkedjetunnel så var det ur världen. Tur.
I fredags ramlar jag i trappen och slår i ryggen i en vägg. Fick fruktansvärt ont och tårarna sprutade. När jag rider känner jag dock ingenting.
I lördags kommer jag på att hästägaren har Ellas pass och att hon är i Västerås. Ringer henne - hon har kvar passet i bilen- som är i västerås.  Ringer till tävlingsarrangören igen. Faxar vaccinationen.
Ska rida Ella på lördagskvällen, då går vi omkull i skritt på asfalt (!!!) och hon skrapar upp knäet rejält. Fick panik en kort stund innan jag konstaterar att det bara är skrapad hud, inte varm, svullen eller halt. Huuu. ;)

Började dagen med en otroligt spänd ritt med Lycka i LB:3. Flera skyggningar, hopp och skutt som inte var med i programmet. När hon blir rädd tar hon bettet och springer iväg så vi var i lite fel riktning ibland. Blev bättre mot slutet. 61% och kom i mitten. Sämsta resultatet i år men också den första tävlingen inomhus. Mer rutin krävs.

Sedan var det Ella. För första gången någonsin kändes hon bra på framridningen, var inte alls rädd för att dö. Även hon blev dock väldigt spänd i ridhuset och jag satt och mesred så hon blev ostadig och vinglig. Skulle bara hållit om och haft ett fräsht tempo men det sitter i mitt bakhuvud att jag är rädd att hon ska bocka och sånt. Bara ett bocksprång denna gång + ett backning och ett byte. Det går framåt! 57% och lite längre ner.

Sista starten var LA:3 med Lycka, LA debut. De senaste dagarna har jag känt att jag var lite optimistisk som anmälde oss till LA. Vi har inte riktigt tränat på de rörelserna "på tävlingsvis". Men vad fasen... Hon kändes väldigt fin i travprogrammet denna gång, skyggade bara lite. Blev ett avbrott i ena förvända galoppen annars helt ok. Jag red inte så bra i galoppen... 65,5% och en tredje placering. Härligt för att vara första LA:n!

RSS 2.0