Ojoj!

Nu är det nästan två veckor sedan jag bloggade sist! Tiden räcker inte till vilket är synd, för jag har bra nytta av bloggen som dagbok.

Nisse går bra. Förra träningen fick vi träna förvänd galopp/byten. Längst ner kommer en länk till en ganska flamsig film. Jag var väldigt förvirrad och visste inte om jag skulle fokusera på att rida förvänd galopp eller byta, men mot slutet hade vi fått ordningen på begreppen och då gick det bättre. Så det filmen visar är början av passet och vi hade bättre ordning senare. Syns dock att galoppkvalitén har blivit betydligt bättre vilket är roligt!
Han har gått ganska bra hemma sedan dess också även om vi inte får till det lika bra på den stora grusplanen som inom fyra väggar. Menmen, framstegen är uppenbara och det är jag nöjd med!

I torsdags tog jag, min far och sambon ett riktigt krafttag i trädgården då både garagegrunden, vinbärsbusklandet, garageuppfarten och några stenar fick sätta livet till. I lördags åkte jag och sambon till Hillared (Cramers blommor) och köpte blommor. Fem st marktäckande rosenbuskar, en klätterros, en rhododendron, en klematis, sex buxbom, två tomatplantor och ett antal perenner höll oss sysselsatta större delen av lördag eftermiddag och söndag förmiddag. Nu håller vi tummarna om att de kommer växa och frodas. Idag planeras gräsklippning och ansning av järnek innan äppelträden ska få sig varsin omgång.

För övrigt längtar jag mest till helgen när jag ska lägga vantarna på min fina Lyckis igen! Lyckis och P tävlade sista tävlingen tillsammans igår och då blev de placerade i både LB:2 och LA:1. Grattis! Jag kan knappt berga mig innan jag får träna tillsammans med den hästen igen så redan på torsdag planerar jag att ge mig ut en tur!

Tloppis!

Blogg+ loppis = Bloppis
Bloppis+ tradera = Tloppis

Jag försöker rensa ur sadelkammaren. Det går sådär. Här finns i alla fall en del saker jag inte har användning för som jag av någon outgrundlig anledning köpt; http://www.tradera.com/auktioner/akleja_86

Träningsfronten.

På fredag är det ny Catrin-träning. Jag har inte den blekaste aning om vad vi ska hitta på då. Jag red Nisse ett kort pass igår och trots flera dagars vilande (vaccinerades i förra veckan) så levererade han. Visst, han var ganska olydig i början och blev spänd i mellan åt men han gjorde snällt det jag bad honom om! Nu är det förvisso som så att jag ska rida honom imorgon igen och då kommer han säkert meddela mig vad som står på fredagens schema.

För övrigt är jag och Nisse-pisse nominerade till "bästa uveckling ekipage 2009/2010" av min tränare. Lär mer här; http://www.dressyr.com/index2.html. Det får nog anses som "hyffsat" med tanke på att Catrin och Nisse bara känt varandra sedan i december.

För övrigt har jag bokat in tre dagars intensivträning midsommarveckan då jag och Lyckis åker till Catrin. Förhoppningsvis kommer Nisse också kunna tränas ett eller två pass. Motivationen är på topp!

Ett annat "för övrigt" är att jag lagt ribban för mig och Lyckis. Den första regionala tävlingen är inbokad och det kommer ske i början av augusti i Laholm!


Gårdagens ridning!

Igår tog jag och Lyckas oss en liten runda i skogen. I släptåg hade vi inga mindre än min älskade sambo och Cherisan! Det var sambons andra ridtur, någonsin. Den innehöll både skritt, trav, lättridning, bakdelsvändning (om än ofrivilligt) och galopp! Den enda gången varken han eller jag hade kontroll över Cherie var nere vid sjön där Cherie givetvis plumsade rakt ner i vattnet. Samtidigt som Cherie plaskade omkring i vattenbrynet stod Lycka helt förstelnad och glodde på en båt ute på sjön, smart häst. Är riktigt impad av sambon, men så satt han ju också på den snällaste ponnyn på jorden.

Dagen har jag spenderat med att gräva rabatter. Funderar på att flytta till något annat landskap där det inte finns fullt så mycket sten. Imorgon ska jag vända ner all gödsel jag hämtade tidigare ikväll. Nästa helg ska det planteras!


Hoppat!

Åh, vad roligt det var! Ska bli sjukt kul att få hem Lyckisen så man kan börja hoppa med någon ordning igen! Lycka tycker det är vansinnigt roligt att hoppa, dock har hon en tendens att "hoppa iväg" över hinderna och dra iväg efteråt. Därför bestod dagens övning av en rak linje med följande; en cavaletti (ca 30 cm), tre galoppsprång till en parallelloxer, tre galoppsprång till ny cavaletti. Syftet var att hon skulle stoppa upp mot den sista cavalettin och att galoppsprången inte skulle bli längre efter hindret. Det gick sådär.... Så vi la en galoppbom direkt efter oxern och då gick det mycket bättre och vi fick fint flyt! Denna övningen är mest lydnad och gymnastik och vi hoppade inte högt, oxern var kanske 80 cm de sista gångerna...
Det sista vi gjorde var att ta bort den sista cavalettin och höja upp oxern mer. Lycka suger bara tag och det är sjukt roligt!

Hopphäst? JA!


Lycka har varit hos käftis!

Idag har jag varit hos veterinären Carl-Fredrik Gauffin för årlig översyn av hennes munhåla och tänder. Här finns ett inlägg från 2008 när vi hade varit där. 2009 var vi inte hos Carl-fredrik utan då sågs tänderna över i Helsingborg när vi var där på återbesök efter hennes lymfangit. I vilket fall som helst var Carl-fredrik mycket nöjd vid dagens besök! Tandskadan har läkt helt och hållet på vänster sida, lite återstår på höger sida men det är på mycket god väg. Han tycker jag rider med helt rätt bett men att jag (eller P som rider henne ett par veckor till) ska variera mera. Så det blir att fortsätta med det tredelade 10,5, det raka travbettet som är 11,5 och jaktkandaret som är 11,5. Raka bett gör inget om de är lite längre eftersom de inte kan ge skador på hästens tänder på samma sätt som ledade. Det är inte helt enkelt att hitta bett till Lyckas lilla mun!
Hon hade även två små hakar längst på båda sidor samt en liten hake längst fram på vänster sida samt att hon började bli lite vass "over all". Detta fixades till och sedan vände vi hem igen!

Nu har jag skickat iväg en beställning på den franska gjorden jag skrev om sist. I övrigt pimplar jag "fredags"vin och njuter av den lediga dagen som komma skall!

Sökes!

Eric Le Tixerant sadelgjord!Eftersom min lilla häst 1. puttar fram varenda sadel på denna jord, 2. har lite sadeltvångs-beteende; har jag tagit beslutet att införskaffa en Erik Le Tixerant gjord! Då min sambo envist hävdar att jag inte har någon koll på pengar och att det är vansinnigt att betala 2000 kr för något man redan har (jag har ju sadelgjordar, dock ingen sån här) tänkte jag försöka leta reda på en begagnad.
Hos "Lilla hästen i stav" finns de nya för 1695 kr, men det hade varit trevligt att betala mindre om det är möjligt. Vet du någon som har sen sådan här sadelgjord och inte behöver den så hör av dig! Det är storlek 55 som gäller (tror jag).


Lyckas mamma!

Här: http://erikstorp.snabber.se/hast.asp finns en mindre smickrande bild på Lyckas mamma Daniella. I menyn till höger kan du klicka dig fram till fler bilder.

Fina fisken igen!

Idag fungerade allting alldeles fantastiskt. Höger galoppen också - såklart. Fin förvänd galopp i båda varven, kanonfina galoppfattningar från både skritt och trav. Även travarbetet var så klart strålande!

Vad ska det bli av detta?

Ahhhh. Frustration!

Idag var det åter dags för Catrin-träning. Hade bestämt mig redan från början att det var skänkelvikningarna jag ville hon skulle titta på samt börja introducera bakdelsvändning. Vi började med skänkelvikningarna och gjorde tre-fyra i varje varv. Sen var både jag och Catrin nöjda, de kändes bra! Sedan skulle vi arbeta lite med galoppen; höger galopp fungerade inte. Det är det enda jag har i huvudet, att han var så förbannat disträ och flamsig i högergaloppen och var helt inkapabel till att gå i förvänd galopp. Vilket förmodligen berodde på mig, men det är så frustrerande! Sedan gick vi över i vänster varv och red serpentinbågar utmed långsidorna, gick prima! Sist fick vi göra lite förberedande arbete för bakdelsvändningar, eller snare så tränade vi bara på att vända med rak häst! Jag fick rida på en fyrkant mitt på ridbanan och i hörnen när jag kom mot sargen red jag "rakt in i sargen" och vände honom hastigt och plötsligt åt sidan, nästan överumplande. Lite som bakdelsvändning fast väldigt mycket flummigare! Vi började i skritt, sedan trav och sist galopp! Han blev som smör och var jätte fin! Dessutom tyckte han det var en väldigt rolig övning!

Catrins avslutade kommentar "Jaha, så har vi börjat med galoppiruetter också...". Han satte sig faktiskt ganska ordentligt i "galoppvändningarna" :).

Överlag är jag nöjd men är väldigt frustrerad över att högergaloppen inte fungerade i början, den fungerade ju senare. AHHHH! Släpp det människa!

Märks det att jag är trött? Förmodligen det snabbaste inlägget jag skrivit någonsin... i förhållande till mängden i alla fall.


100 frågor

1. Vem är du? Kerstin, även kallad K1.
2. Är du självständig? Att påstå något annat vore bara dumt...
3. Personlighet: Glad, nära till skratt, väldigt mycket självdistans, glömsk.
4. E-post: algrens_bilar_86@hotmail.com
5. Stjärntecken: Jungfru så klart!
6. Jag kommer från: Hyltebruk
7. Jag bor: Hyltebruk (jag frågar mig ofta hur jag egentligen hamnade här igen...)
8. Mentalitet: Ta det lungt och ha roligt!
9. Civilstatus: Sambo
10. Spel? Vadå spel? Jag gillar att spela kort.
11. Mac eller PC? PC
12. 1024*768 eller 800*600? ??
13. Internet Explorer eller Netscape? Explorer
14. Din bästa egenskap: Obotlig optimist.
15. Din sämsta egenskap: Lite för nogrann ibland... har dessutom väldigt svårt att prioritera.
16. Husdjur: En häst och två katter.
17. Familj: Sambon, mamma, pappa och en syster med sambo.
18. Kroppsdel du har mest nytta av? Hjärnan
19. Kroppsdel du tycker bäst om: Ryggen
20. Jag sover: Hellre än bra
21. Djur jag är lik: LEMU!  
22. Tror du på något? Ja, sociala konstruktioner.
23. Frisyr: En blandning av blont/brunt och rakt/lockigt.
24. Hårfärg: Som ovan!
25. Ögonfärg: Gröna
26. Längd: 164 cm 
27. Jeansstorlek: 28/34
28. Skostorlek: 38
29. Gillar: Människor och hästar!
30. Ogillar: Människor som tänker lite för lite...
31. Favoritmat: Någon slags vegetarisk paj!
32. Favoritglass: Ben & Jerrys Strawberry cheesecake!
33. Favoritdessert: Marängtårta
34. Favoritpizza: Vegetariana utan oliver med stark sås!
35. Favoritdryck: Röd vin
36. Gillar du godis? JA!
37. Isåfall vilken sort? Ahh... svårt val.
38. Min favoritdrink(ar): Vanilla sky
39. Min favoritfilm: Nyckel till frihet, V för vendetta, juryn, The boondock saints m.fl.
40. Min favoritdag: Lördag
41. Mitt favoritklädesplagg: Jeans
42. Min favoritbok: Den hemliga historien (Donna Tartt)
43. Min favoritmusik: Riktigt bra pop!
44. Min favoritlukt: Magnetism från escada
45. Min favoritblomma/planta? liljor!
46. Öl eller vin? VIN!
47. Liknar du en kändis? Nej...
48Senast köpta skiva: Köpt skiva? Jag vill minnas att jag köpte en skiva med
49. Senast film på bio: Alice in wonderland
50. Bästa låten i världen: Tacoma trailer
51. Senast lästa bok: De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
52. Favoritförfattare: Svår fråga. Jag gillar Mari Jungstedts deckare.
53. Skriver du dagbok? Inte mer än almanacka och bloggen....
54. Bästa årstiden: Vintern!
55. Älsklingsfärg: Rött kanske, eller vitt.
56. Skulle aldrig ta på dig: Jag skulle aldrig använda leggings som byxor som en del människor gör. Gladiator skor skulle jag heller inte ta på mig...
57. Vad ville du bli när du var liten? Veterinär, brandman, ambulansförare, balettdansös m.m.
59. Brinner för: Hästarna!
61. Katt eller hund? Får väll säga katt eftersom jag har två :)
62. Har du nån nojja? Jag får spunk om dörrar/skåpsluckor står öppna.
63. Fobier? Smala broar
64. Deppig eller glad? Strålande glad!
65. Politiskt insatt? Till viss del.
66. Värdesätter du ärlighet? Finns det folk som inte gör det?!
67. Brukar du dra vita lögner? Nej....
68. Är det ok med vita lögner? Öh. Nej.
69. Känner du en mytoman? Va? Nej... det gör jag inte.
70. Tycker du bäst om film på bio eller hemma? Hemma så jag kan gå och kissa när jag vill.
71. Skulle du kunna tänka dig att bo utomlands? Ja, definitivt.
72. Hur tidigt stiger du upp? 05.30 ungefär.
73. Är det bra eller dåligt? Det är vedervärdigt.
74. Vem/vilka vet mest om dig? Familjen.
75. Gillar du att slåss? Fråga sambon :). Ja, det gör jag!
76. Vad har du på dig just nu? Helt vanliga kläder. Jeans och kofta (känner mig lite mossig)
77. Vad ska du göra ikväll? Ska klippa håret på mig själv och ta ett ryck med disk och annat.
78. När var du senast riktigt full? Hmm... Ett par månader sen kanske?
79. Är du seriös? Absolut!
80. Hur många väskor äger du? Jag vet inte, ett tio-tjugo tal?
81. Hur många bilar har du/din familj: Sambon har en, mina föräldrar har två. Jag har en av dem när jag behövde en.
82. Hur många biologiska syskon har du? Ett
84. Hur många timmar sover du per natt? Någonstans mellan 6 och 12.
85. Vem är snyggast i världen? JAG!
86. Vad är du allergisk mot? Allt! Pälsdjur, citrusfrukter, kvalster, kyla, värme, fukt, aluminium m.m.
87. Ska du duscha idag? Har redan duschat.  
88. Vad är det för veckodag? Torsdag
89. Vad är det för datum idag? 6 maj
90. Vad gör du nästa år? Samma som nu.
91. Är du likgiltig? Nej... det tycker jag inte.
92. Hårdrock eller synth? Måste jag välja blir det hårdrock.
93. Är du uppväxt i stan eller på landet? På landet!
94. Har du utländska föräldrar? Nej, helylle svenskar.
95. Gillar du att laga mat? Nej, det går ju aldrig att äta...
96. Märkeskläder eller secondhand? Oh. Det blir väll mest märkeskläder men hade det funnits någon vettig second hand butik häromkring hade jag definitivt handlat mycket sådant!
97. Hur många par skor har du? Öhhh. Skor jag använder? Skor jag har framme? Skor jag äger? Har kanske 40 par skor?
99. Vem är snällast just nu? Min älskade sambo!
100. Var har du ont? Ingenstans


Nu siktar vi på LA!

Efter söndagens tävling har det pågått ett frenetiskt tankearbete hos mig. Allt går ju så fort med Nisse och han utvecklas något enormt hela tiden, uppenbarligen gör han sig väldigt bra på tävlingsbanan och vet hur han ska charma domare. Jag har funderat en hel del på vad som är nästa steg och hur vi ska gå vidare... Min plan just nu är att starta LA:3 någon gång under sensommaren/tidig höst. Tills dess ska vi ha ridit ytterligare några LB:2-LB:3 för att få rutin och förhoppningsvis bra resultat. Då kom ju frågan, vad är det vi behöver uppnå för att starta LA:3?

  • Mer samling. Han behöver bära mer bak och bli kortare. Detta uppnås genom systematiskt gymnastiserande och stärkande arbete. Som ett brev på posten kommer då också mellan/ökade gångarter.
  • Skänkelvikningar - vi har introducerat dem och nu behöver vi arbeta vidare så han blir mer lösgjord och smidigiare i sidled.
  • Förvänd galopp. Även förvänd galopp har vi börjat nosa på och denna ska befästas. Därmed kommer också ökad bärighet och samling i galoppen.
  • Bakdelsvädningar. Även om bakdelsvändningar inte ingår i just LA:3 så är det ju bra att kunna dem om man skulle få för sig att starta ett annat program. Bakdelsvändningar tycker jag är en ruskigt svår övning så detta ska börja introduceras med hjälp av Catrin.
  • Ryggning. Ingår inte heller i LA:3 men är en fruktansvärt bra lösgörande övning. Vi har börjat nosa på ryggning också och han har fattat att han ska gå bakåt men längre än så har vi inte kommit.
  • Halt från galopp och galoppfattningar från skritt. Detta har vi egentligten bara provat en gång och då helt utan ambitioner. Galoppfattning från skritt kommer ge mer styrka och bärighet - detta behövs sedan för att kunna göra halt från galopp.

Så om vi räknar med att debuten ska ske i början av september så har vi fyra månader på oss. Om jag då tänker tillbaka till i början av januari och vad som har hänt på de senaste fyra månaderna känns målet fullkomligt rimligt!

Allt ovanstående hade jag i åtanke när jag planerade tisdagens pass! Detta inleddes med en skrittrunda på långtygel. Han var ganska cool men gjorde givetvis ett par obligatoriska skyggningar. När vi kom fram till grusplanen tog jag tyglarna och började trava ganska omgående. Nisse var inte alls inställd på jobb, han sprang bara runt och glodde och var ofokuserad. Red runt på omväxlande böjda och raka spår, la stora och små volter och gjorde övergångar. Med tiden blev han mer fokuserad men tog ojämt stöd och hängde mycket på högertygeln i båda varven. Skrittade en runda och funderade över situationen innan jag kortade tyglarna och kom fram i trav igen, fokuserade på att jag satt i rätt position och han var genast bättre, om än inte perfekt. Började göra lite skänkelvikningar vilka fungerade väl undan vänster skänkel, för högerskänkel fungerade de inte riktigt lika bra men han efter ett par gånger fick jag i alla fall ett jämnare stöd. Efter ytterligare en skrittpaus tog galopparbetet vid.
Började göra några galoppfattningar från trav och red något varv på volten innan jag bröt av och gjorde ny galoppfattning. I galoppen var han mycket bättre i sidorna men ville bli lite hög i nacken. Brydde mig inte så mycket utan gick över till att fatta galopp från skritt. I början strulade det lite men sedan hittade jag en väg och tillfälle som fungerade bra och han gjorde då mycket fina galoppfattningar i höger varv! Formen blev också mycket bättre och jag kunde ha honom rund, efter galoppfattningen gjorde jag en halv volt och svängde sedan över i förvänd galopp ett par meter innan vi bröt av. Fungerade utmärkt! Sedan var det dags för vänster varv och här blev det felfattningar nästan hela tiden. Efter en stund verkade det dock som om han hade programerat om hjärnan och då fungerade det bättre, även här vände jag över i lite förvänd galopp vilket gick fint, inte ett enda omslag! De två sista galoppsträckorna provade jag att korta galoppen riktigt mycket, "proa" ordentligt och sakta av till skritt, fungerade också riktigt bra! Därefter tog jag ett par varv i arbetstrav nedsittning där han var riktigt flott och kort och jag hade ett jämt stöd på båda tyglarna!

Därmellan han vi med ett par "ryggningar". Efter noga övervägande går han bakåt, men några ordentliga ryggningar är det inte ännu....

LA:3 i september känns verkligen helt rimligt!


Sug på den här, suckers!

Klockan ringde 05.00 i morse. Det gör den på vardagarna också men av någon outgrundlig anledning var det mycket lättare att ta sig upp ur sängen idag... Var i stallet strax innan 06.00 för att rykta och knoppa Nisse. Har kapat ca 20 cm av manen sen förra tävlingen så det gick väldigt mycket lättare denna gången! Runt 07.00 styrde vi kosan mot Laholmortens ryttarförening där Nisses andra tävling stundade! Laholm är en väldigt trevlig tävlingsanläggning och de har alltid välarrangerade och proffsiga tävlingar.

Efter startanmälan följde en snabb tur runt anläggningen för att kolla läget innan djuret lastades ut. Han var STOR idag och blåste upp sig rejält :). Snabb avryktning, sedan på med sadeln och T skrittade runt honom för hand medan jag bytte om. Av med jeans, jacka och tröja. På med stövlar och kavaj, rätta till plastrongen och sätta upp håret, på med hjälm. Det är ju ett rent projekt! Sedan upp på en mycket ofokuserad och lite stirrig Nisse. Skrittade fram lite till innan vi började värma upp med övergångar och växelvis raka och böjda spår. Till min förskräckelse märkte jag att dagens kombination av läderfett och skokräm verkligen inte fungerade tillsammans utan det blev snorhalt och mina skänklar vevade värre än ett par propeller! Gjorde i alla fall vad jag kunde men Nisse var fortsatt ofokuserad och ganska loj, han hade mycket att tänka på! Efter en skrittpaus vaknade han till och blev lite bättre och efter ytterligare en paus var han ganska trevlig. Skänklarna halkade fortfarande omkring och jag försökte lyfta bort skänklarna så de inte skulle vara i kontakt med kåporna, lättare än gjort.

Sedan var det vår tur att beträda banan! Nisse glodde ordentligt på domaren som satt i transporten och sneglade oroligt på dressyrstaketet som han helst inte ville gå nära. Vi fick startsignal och påbörjade vårt program. Uppridningen blev inte speciellt bra, men volterna och vändningen över ridabanan blev ok. Första mellantraven var inte mycket till mellantrav men skritten var fin men lite matt. Första galoppfattningen blev väldigt bra men han gled ut i volten och trasslade ihop sina bakben i mellangaloppen. Red en flott kortsida i trav men glömde förbereda för galoppfattningen så där fick vi en stor miss, galoppvolten belv ganska bra för där vaknade han till och mellangaloppen var över förväntan! Nästkommande mellantrav var den bästa vi någonsingjort men halten framför domaren blev lite sen. Uppridningen och sista halten blev helt godkänd.

Trots att mina skänklar vevade frenetsikt och jag inte hade en speciellt bra känsla visade filmen ett mycket trevligt program. Vi skrittade av Nisse och lastade in honom. Jag bytte om igen och sedan gick vi för att hämta protokollet. Min kommentar (skrik/rop) "ÅH helvete!" säger väll det mesta. 68% blev resultatet och vi låg tvåa efter vår ritt. Så vi fick snällt stanna kvar hela klassen och slutresultatet blev femma av sju placeringar! Helt klart mer än väl godkänt!

Nu har vi kommit hem och är nog lite tagna alla tre, det här var ju inte väntat! Känns väldigt bra att få knäppa alla de som inte trott på mig och Nisse på näsan. Det här är bara början!

http://online.equipe.nu/sv-SE/class_sections/7819/results

RSS 2.0