Sänliggardag!

2010-09-25 17:02:42

Idag är formen verkligen inte på topp. Har legat i sängen precis hela dagen förutom två korta rundor i stallet. Spelar ingen roll hur dåligt jag mår, stallet orkar jag alltid med. Drabbades dock av en riktig yrselattack när jag var där för en stund sedan och låg dubbelvikt i stallgången. Tur att man har en snäll häst som bara stod och glodde på mig när jag låg och kämpade för mitt liv (kändes så då i alla fall).

Nu är jag som sagt tillbaka i sängen och jobbar lite på mitt senaste projekt. Den nyfikne kanske redan snappat upp det, alla andra får antingen börja spionarbetet eller hålla tillgodo till jag avslöjar inom en kort framtid.  

Hypokondri del luxe!

2010-09-23 19:50:12

Vid dagens promenad passade jag på att fotografera Lyckisen för att kunna se hur hon ser ut och granska lite mer. Märkte ju ganska snart att jag drabbats av hypokondri de luxe och att hon inte alls ser ut så illa som jag fått för mig. Sanningen är nog att hon hämtat sig väldigt mycket de senaste dagarna.Är hon inte underbar, min lilla donna?


So sick (Ne-Yo)

2010-09-23 17:46:16

Jag drabbas i perioder av hypokondri, för hästens räkning alltså, just nu är en sådan period. Just idag har jag dock märkt tydliga symptom på att även jag har drabbats personligen då min hjärna tycks ha försökt tränga sig ut genom tinningarna hela eftermiddagen...

Jag har grubblat över min kära häst och tror i vanlig ordning att hon är döende. Hon ser faktiskt mer döende ut än någonsin då hon är matt och tråkig i pälsen (vilket iof förmodligen beror på pälsbyte) samt börjar anta formen av en ko med höftbensknölarna som pekar utåt. Sedan igår har jag hunnit diagnostisera henne med att ha mask, borrelia och ehrlichia.

Jag vet att jag överreagerar en aning, men ändå... Slänger kanske in en bild senare ikväll för nu fungerar det inte alls....

Bloggtävling

2010-09-21 19:35:31


Skoning och foder

2010-09-21 19:35:19

Idag skoddes Lyckisen om vilket gick galant, som alltid. Hovis tipsade dock om biotin då hennes hovar är sköra. Är lite kluven, jag ger henne gärna biotin om det hjälper. Men har ju inte lust att prova ett halvår och sedan upptäcka att det inte hjälper och då börja prova ett annat preparat. Biotin hjälper ju bara om hästen har brist på B-vitamin, vilket är möjligt men inte säkert. Så jag får fundera på detta ett tag!

Det som bekymrar mig mest ju nu är att Lycka har tappat så fruktansvärt mycket hull och muskler. Det började redan för ett par veckor sedan men den senaste veckan har hon fallit ännu mer, trots att hon får mycket mer mat än hon behöver. Hennes foderstat ser ut som följande i dagsläget:
9 kg hösilage
1 kg hö
0,4 kg salsa basmix
50 g salsa mineraler

Vissa dagar har hon fått upp mot 4-5 kg hö, för att hon ska hålla sig på mattan. Det låter inte som mycket, men enligt analysen ska hon klara sig på betydligt mindre. Har hon inte slutat tappa om en vecka får det bli en diskussion med veterinären.

Söndagens valvaka var ju, minst sagt kantad av skräckblandad förtjusning. Att valresultatet är historiskt är ju lite av en underdrift, hoppas nu det löser sig till det bästa. Igår hade jag magknip precis hela dagen och jag är tämligen övertygad om att det har med sd:s intåg i riksdagen att göra. Sådan människosyn skrämmer mig fruktansvärt mycket.


Democracy (Leonard Cohen)

2010-09-19 16:15:59

Min gamla goda Leonard borde ha sjungit "Democracy is coming to Sweden" men jag antar att "the USA" hade rätt antal stavelser till melodin...

Sjävklart har jag röstat idag. Det har dock föranletts av en fruktansvärd vånda och valet har inte varit enkelt. Nu när jag varit och lagt mina tre röster känns det faktiskt riktigt bra och jag är stolt över att jag följde planen jag bestämt mig för ca en timma tidigare. Det är ju onödigt att bestämma sig i god tid.

Kommunvalet är det jag är mest intresserad av, spännande att få ny arbetsgivare var fjärde år! Ikväll väntar VALVAKA!


Just Older (Bon Jovi)

2010-09-19 08:38:59

24 år. Ha! Jag är bara 24 år, fast jag fyllde år igår. Härligt, känner mig snarare som 32.

I fredags var jag och min mor i Halmstad och shoppade. Det var ett stort misslyckande men vi lyckades i alla fall hitta en jacka som jag fick i födelsedagspresent. Mina favoritstövlar fick nya klackar och jag hittade en underbar mössa! Men det var väll i stort sett det hela.

Igår var min släkt här och firade mig. Det var först när marängtårtan kom fram på bordet som jag verkligen kände att det var födelsedag.

Nu ska jag åka iväg till stallet och promenare hästen som iklädd ljusgrönt täcke (bucas vårkollektion) och ljusblå fleecelindor, ser ut lite som en jättebäbis.


Back To The Start (Polly Paulusma)

2010-09-16 20:12:35

Nej. Jag har inte startat en musikblogg. Men Polly får helt enkelt äran att symbolisera den nya starten på denna blogg. Jag har inte bloggat på 1½ månad och mycket har så klart hänt. Det är dock de senaste dagarnas händelser som fått mig att inse hur mycket nytta jag har av bloggandet, som dagbok för min egen del. Jag återkommer snart till det.

För att ta allt i kronologisk ordning och få någon slags logik kan jag börja med att ge er fortsättningen på det sista inlägget jag skrev. Nisse åkte, men kom tillbaka ganska snart igen. Jag hade dock hunnit klubba igenom beslutet (med mig själv) att bara ha en häst i träning framöver och den hästen är givetvis Lycka. Så Nisse har jag inte tränat något mer sen dess.

Tre veckors semester gick snabbt i augusti och innan jag han göra något i klass med "vettigt" var det dags att gå tillbaka till jobbet igen. Men eftersom jag har det bästa jobbet i världen var det ignet jag deppade över någon längre stund.

Lyckisen har utvecklats väldigt väl över sommaren, tyvärr har vi varit långt under vår nivå vid de tävlingsstarter vi gjort så där har vi inte fått något kvitton. Kvitton har istället delats ut på löpande band vid i princip varje pass vi ridit och inte minst under träningarna för Catrin, där utvecklingen hela tiden varit uppenbar. Nå, i samma veva som vi ställde in siktet på MSV passade hästen på att gå bärsärkargång i hagen med en kotledsvrickning som följd. I tisdags var vi åter i Helsingborg bland alla trevliga och glada människor, vilket faktiskt gör det tråkiga lite mer lätthanterligt. Under utredningen i Helsingborg konstaterade veterinären väldigt snart att hon är "mycket sympatisk att hantera", nja, väluppfostrad kallar jag det. Att hon är väluppfostrad gjorde också att vi inte behövde knata över anläggningen till den asfalterade longervolten under tak utan att vi helt sonika kunde öppna dörrarna och gå ut på parkeringen. Bland bilar och hästar som lastades in och ut travade Lycka lungt på en volt - om än ofrivilligt för hon såg mest ut att vilja välta. Det var i detta samband jag saknade bloggningen, för jag insåg värdet i att kunna gå tillbaka 1½ år i bloggen och läsa om när hon vrickade sig sist.

Lyckisen står för närvarande på boxvila men efter att bandaget tas av idag får hon börja gå i en liten hage, själv och utan "spring och bus"-möjligheter. Men ändå, lite drägligare. Lycka är ju rutinerad på det här med konvalecenser och brukar sköta sig ypperligt.

Så, därav - back to the start. Både i bloggandet, men inte minst med skadedrabbad häst. Been there, done that. Many times.

Lycka förra sommaren, med 70-80 kg mer på kroppen än idag.Hej då!

2010-07-30 16:00:41

Igår var jag och pussade Nisse "hej då". Han visade sin tacksamhet genom att dra åt mina skosnören med tänderna, jag tycker det var kärleksfullt ;). Idag åker Nisse till Gnesta och tanken är att han ska fortsätta sin karriär som hopphäst där. Vi får se hur det går, men jag håller tummarna för att Nisse kommer trivas och göra succé, även där.Det är lite ledsamt att ta farväl, jag vet att det kommer dröja innan jag får möjlighet att träna en sådan häst igen. Men samtidigt är jag väldigt glad och tacksam att jag fick möjlighet att vara med och förvandla denna heffaklump till en graciös dressyrhäst!


Är det dags att blogga igen?

2010-07-28 13:38:44

Ja, kanske.

Bloggen har haft semester, trodde jag fick motivation för ett par veckor sedan men den försvann lika snabbt igen.

Dagarna rullar på precis som vanligt men självklart händer det mycket också. På söndag ska jag och Lyckis göra första tävlingen tillsammans på 1½ år. Enligt mina otroligt tillförlitliga beräkningar kommer vi få mellan 57 och 70 % i LB:3 och mellan 54% och 68% i LA:3. Jag borde verkligen inte tävla när lägsta nivån är så låg....

Lilla haren goes hopphäst.

2010-07-09 12:19:52

Eller, uppenbarligen inte.

Gårdagens kväll spenderades på Kvibille Ridklubbs träningstävling. Hästen kändes ganska bra på framridningen men var lite matt, inte konstigt med tanke på att åskan var i luften och det var fruktansvärt kvavt. Banan såg rolig ut och det fanns flera alternativ, jag hade redan innan bestämt att jag skulle hoppa alla "titt-hinder" med min hariga häst.

Vi började med 80 cm. Inne på banan började hon givetvis skygga för allt omkring, första hindret var ett inbjudande stigsprång mot ingången som vi fixade galant. Sedan var det en svagt böjd linje till antingen ett stigsprång med grind i eller stigsprång utan grind. Jag valde givetvis grinden och även om hon stod emot lite grann gick det bra, sedan en ganska tvär sväng tillbaka mot ett räcke som blev bra, kraftigt böjd linje där alternativet var antingen vanligt stigsprång eller stigsprång med vattenmatta (riktig, med vatten i), jag valde vattenmattan och fick rida på ordentligt då Lyckis var mycket tveksam. Efter vattenmatten landade vi i fel galopp som jag inte lyckades rätta till innan vi red an ett vågplank (alternativet var en vanlig oxer), hade för dåligt tryck och balans vilket i kombination med en livrädd Lycka gjorde att det blev ett stopp. På´t igen och hyffsat språng sedan lång sväng till ett räcke, där blev språnget lite konstigt, lång sväng igen till muren (alternativet var nog ett stigsprång) som Lycka ganska sent bestämde sig för var för läskig att hoppa så det blev ett nytt stopp. Inga problem på andra försöket. Sedan var det att lägga i bromsen, sakta av till trav, trava upp för banken och sedan ett nerhopp vilket gick fint (alternativen var en solfjäder eller bank med både upphopp och nerhopp).

Lycka var väldigt av/på och glodde mycket så jag var inte speciellt nöjd med rundan, fick inget flyt. Å andra sidan var det första gången vi red på en riktigt vattenmatta, mur och bank så alldeles dåligt var det ju inte heller.

Sedan var det dags för 90 cm, samma bana. Satte mer galopp i henne (kanske lite för mycket). Första språnget blev stort och sedan kom jag inte tillbaka tillräckligt snabbt efter vilket gjorde att jag fortfarande hade bromsen i ett par språng innan stigsprånget med grinden, BIG MISTAKE! Lycka hamnade i botten och stannade, givetvis, hon kunde inte göra annat, hälften av bommarna tog vi också ner. Den tabben var helt och hållet mitt fel och förbannat klantigt och taskigt av mig. På andra försöket gick det bra, resten av banan höll vi ganska högt tempo och stor galopp, klarade resten av banan med ganska bra flyt men hon överhoppade sig kolosalt på alla hinder. Lyckades i alla fall landa i rätt galopp alla gånger och hålla någorlunda jämt tempo så sista delen av banan var jag mycket nöjd med.

Nu ska vi träna styrka och lydnad hemma ett några veckor innan det är dags för ny banhoppningsträning!


Motivation.

2010-07-08 12:54:03

De senaste två veckorna har jag känt så här; "Kom du bloggmotivation, här skall du finna motstånd". Trots att det hänt massor har jag inte funnit någon anledning att skriva ner det för allmän läsning, då har det ändå hänt en del saker i "skryt-kategorin". Nå väl. Av en slump hittade jag bloggvarde.se och knappade in min bloggadress.

Resultatet blev något förvirrande, skrattretande och fullkomligt absurt men här är det;
Min häst hatar mig.

2010-06-20 22:05:08

Lycka hatar mig innerligt. Eller snarare, hon hatar mig på kvällarna och älskar mig på morgonarna. Det är nämligen på kvällen hon får på sig sin betesbegränsare och sen tar jag av den på morgonen. De ledsna ögonen är ganska svåra att stå emot, men när man sedan slänger en blick på hennes mage så är valet inte så svårt längre...

I morgon drar vi till Våxtorp för tre dagars drillning av Catrin! Åter onsdag kväll!

Tävlingsresultat!

2010-06-20 14:27:33

Well. Tävlingen igår gick väll sådär. Han kändes egentligen inte så trött i kroppen, däremot var han väldigt trött i huvudet vilket märktes redan på framridningen. Han lyssnade inte och lullade mest runt. Planen var en kort framridningen, den blev nog lite för kort men men, nu har vi provat det också.

Inne på banan blev han paralyserad och spänd första halvan av programmet men genomförde ändå (nästan) allting. Fick en förarglig TREA på en galoppfattning, de som vi haft sjuor och åttor på annars. Sista halvan av galoppprogrammet och sista travdelen kändes han riktigt fin och alert! Precis så som jag vill ha honom! Det är det jag memorerar ifrån gårdagen. Resultatet blev 66,69 (?) vilket ändå får anses vara godkänt. Tror vi kom strax utanför placering, länkar självklart till resultatlistorna när de kommer ut.

En eloge till HyRF som förbättrat underlaget på utebanan så radikalt inför denna tävling, det var jätte bra!

Vi har kommit fram till att Nisse är en sådan häst som behöver gå två program om dagen, så nästa tävling blir lång dag!


Foto; Merja Järviö.

Nu drar jag till Svenljunga med P och provrider häst!


Uppladdning inför tävling!

2010-06-19 10:57:33

Nu är stövlarna putsade, hjälm, handskar, hårnät m.m. packat. Försöker tagga igång men det går inget vidare, regnet har öst ner här under förmiddagen och jag vill inte veta hur vädret kommer vara när jag ska rida och hur underlaget kommer ha blivit... Förutsättningar för katastrof?

Hästen gick väldigt bra igår på träningen. Vi fokuserade på att sätta igång bakbenen (som har en tendens att bli kvar någonstans i bakvattnet) och sedan red jag mycket halter och övergångar. Så här såg det ut när vi joggade av på slutet:
webvoter-omröstning
Vad vill du läsa mer om?

Delefelts hästar
Fakta och åsikter
Hästrelaterad shopping
Nyheter i ridsportvärlden
Skvaller
Vad Delefelt sysslar med rent allmänt
Vad som helst utom hästar

Se resultat
RSS 2.0